OilPrice: Rusia se îndreaptă spre dominația mondială la platină

© Sputnik / Vitaly Bezrukih / Accesați arhiva multimediaPlatin
Platin - Sputnik Moldova
Abonare
După construcția complexului de extragere și prelucrare a platinei în Africa, Rusia ar putea schimba considerabil balanța de putere pe piața mondială a platinei, iar pe viitor să capete accesul la aurul și diamantele din Zimbabwe, scrie publicația.

CHIŞINĂU, 20 oct – Sputnik. Rusia ar putea schimba foarte curând situaţia pe piața mondială a platinei datorită controlului asupra minelor africane, consideră expertul OilPrice Dave Forest, citat de RIA Novosti. Astfel a comentat acesta construcția complexului rusesc de extragere și prelucrare a platinei în Zimbabwe.

„Urmările pentru piețele mondiale vor fi de perspectivă. Rusia controlează în interiorul țării 30 la sută din producția mondială de platină și paladiu. Zimbabwe ocupă locul patru în lista producătorilor acestor metale, iar controlul minelor din respectiva ţară ar putea duce Rusia spre dominația mondială pe această piață”, scrie el.

În pofida faptului că mass-media din lume nu au reacționat la acest subiect, potrivit autorului, el are o importanță critică pentru piața metalelor preţioase. Forest consideră că Rusia ar putea primi ulterior accesul la zăcămintele de aur și diamante din Zimbabwe. El mai menționează că „Gazpromul” ar putea fi interesat în exploatarea rezervelor de gaze naturale din această ţară.

Fluxul de știri
0