Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Omagiu lui Dumitru Matcovschi

© sfm.mdDumitru Matcovschi
Dumitru Matcovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Azi Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 76 de ani. Prin opera sa Dumitru Matcovschi a redat cât se poate de profund şi de exact bucuria, dar şi durerea poporului Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 20 oct – Sputnik. „E o zi luminoasă pentru noi, cei care l-am cunoscut şi l-am admirat pe Dumitru Matcovschi. E o mare onoare, dar şi răspundere pentru cei care l-au cunoscut personal şi ne-am bucurat de prietenia lui”, scrie marţi prietenul şi camaradul lui Marcovschi, Iurie Roşca, aducându-i un omagiu marelui poet care ar fi împlinit astăzi 76 de ani.

„Cu privirea aţintită către înaltul cerului, sorbindu-şi vigoarea din ţărâna străbună, el trăia cu un dramatism sublim trecutul şi prezentul propriului neam. Cuvântul lui era ca o rugăciune, aşa cum doar cei aleşi de Dumnezeu îl pot rosti. Cu o sobrietate de profet, el îşi cânta Basarabia purtând în suflet conştiinţa îndeplinirii unei misiuni spirituale de care doar el era responsabil.

Versul lui Radu Gyr i se potriveşte de minune: „Nu, neamul nostru nu vă plânge,/ Ci se cuminecă prin voi”, a scris Iurie Roşca.

Azi Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 76 de ani. Acest mare om al literaturii române din Republica Moldova s-a născut la 20 octombrie 1939 şi a murit la 26 iunie 2013. Prin opera sa, Dumitru Matcovschi a redat cât se poate de profund şi de exact bucuria, dar şi durerea poporului Republicii Moldova.

 

Fluxul de știri
0