Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul vrea o Curte Constituţională funcţională

© Sputnik / Sputnik MoldovaAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Valeriu Streleţ a creat luni o comisie specială care se va ocupa de desemnarea candidatului la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, pentru locul rămas vacant la 30 octombrie 2014.

CHIŞINĂU, 19 oct – Sputnik. Guvernul a început procedura de desemnare a unui candidat la funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CC). Anunţul a fost făcut luni de premierul Valeriu Streleţ.

„Pentru a evita speculaţiile precum că acesta va reprezenta un anumit partid, am decis să creez chiar de astăzi o comisie de concurs şi încurajez toţi specialiştii în drept să aplice. Ulterior, candidatul desemnat va fi aprobat prin hotărâre de Guvern ce va fi remisă Parlamentului spre aprobare”, a declarat Streleţ.

„CC trebuie să aibă numărul necesar de judecători şi să fie pe deplin funcţională. Sper să avem suportul necesar din partea colegilor din alianţă”, a continuat premierul.

Curtea Constituţională este alcătuită din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.

Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. CC are în componenţa sa la ora actuală cinci magistraţi. La 30 octombrie 2014 mandatul judecătorului Petru Răileanu a expirat. 

Fluxul de știri
0