Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preţurile de consum, în creştere

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Naţional de Statistică informează, că indicele preţurilor de consum în septembrie faţă de august a crescut cu 1,2%, iar faţă de septembrie 2014 – cu 12,6% .

CHIŞINĂU, 17 oct – Sputnik. Preţurile de consum au înregistrat în septembrie  faţă de august o creştere de 1,2%, iar faţă de septembrie 2014 –  cu 12,6%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 1,2 la sută a fost determinată de majorarea  preţurilor la produsele alimentare – cu 2,2 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 1,0 la sută şi la tarifele pentru  prestarea serviciilor  populaţiei  – cu 0,3 la sută. 

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM anunţă care sunt riscurile de evoluţie a inflaţiei

În luna septembrie, au crescut preţurile la ouă de găină – cu 16,8%, legume proaspete – cu 9,7%, citrice – cu 6,4%, zahăr tos – cu 4,0%, ulei vegetal  – cu 3,3%, carne de oi – cu 2,9%, cartofi – cu 2,7%, lapte şi produse lactate – cu 1,8%, făină de grâu, pâine – cu câte 1,5%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la fructe de livadă sămânţoase – cu 15,2%, struguri – cu 14,1%, ceapă uscată – cu 2,5%, nuci – cu 1,3%.

Privind mărfurile nealimentare, luna septembrie a fost marcată de majorarea preţurilor la plite electrice – cu 4,1%, aspiratoare – cu 2,8%, frigidere şi congelatoare, obiecte de sanitărie şi igienă – cu câte 2,2%.

La serviciile prestate populaţiei în luna septembrie a crescut plata pentru studii medii şi medii-speciale – cu 10,1%, plata pentru cursuri de limbi străine – cu 6,0%, plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 1,1%.

În luna de raport s-au redus tarifele medii lunare la serviciile transportului feroviar internaţional – cu 4,1%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,8%.


Fluxul de știri
0