Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Miliarde de lei irosiţi din cauza administrării proaste a instituţiilor de stat

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Republica Moldova pierde anual 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a întreprinderilor de stat.

CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Potrivit unui studiu al Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), Moldova pierde în fiecare an 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a întreprinderilor de stat.

Conform calculelor experţilor IPRE, cele 202 întreprinderi de stat şi cele 112 societăţi pe acţiuni în care statul este proprietar au declarat vânzări de peste 24 miliarde lei pe parcursul anului 2014. Pentru aceeaşi perioadă de referinţă pierderile înregistrate de aceste întreprinderi însumează aproape 3 miliarde lei.

„Cu alte cuvinte, raportat la cota de participare a statului în fiecare întreprindere, în mod indirect statul a pierdut peste 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a activelor deţinute”, constată experţii.

Printre cauzele majore ale acestei slabe performanţe, sunt numirea personalului pe criterii politice și de rudenie, lipsa standardelor de transparență și raportare, neevaluarea eficienţei muncii. Aceste riscuri sunt inevitabile în întreprinderi gestionate de stat, încât performanţa lor slabă, sau un eventual faliment afectează plătitorii de impozite, care în condiţiile actuale nu au mecanisme de control asupra banilor publici.

Experţii IPRE propun crearea unui mecanism de control public al rezultatelor activității întreprinderilor de stat prin raportări financiare regulate şi accesibile cetăţenilor, selectarea transparentă a managerilor în întreprinderi, salarizarea conducătorilor în funcţie de performanţa financiară a întreprinderilor şi eliminarea politicului din activitatea economică a companiilor.

O transparenţă mai mare în rapoartele financiare ale întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital majoritar sau integral de stat, ar pune presiune semnificativă pe conducerea acestor entităţi în vederea gestionării mai eficiente a activelor.

 

Fluxul de știri
0