Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Băsescu a explicat de ce revine în politică

© privesc.euTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul preşedinte al României susţine că în perioada celor două mandate la Cotroceni a neglijat drepturile omului. Astfel, unul dintre motivele pentru care vrea să revină în politică, este promovarea respectului pentru drepturile omului, dar şi autoapărarea în faţa unei campanii de denigrare.

CHIŞINĂU, 9 oct – Sputnik. Vineri fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a anunţat că revine în politică alături de Mişcarea Populară condusă de Eugen Tomac, originar din Republica Moldova.

„Nu am crezut că mă voi înscrie în vre-un partid, dar viaţa mă obligă să o fac”, a declarat Băsescu la un briefing de presă.

Victor Ponta, Виктор Понта - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Ponta a supravieţuit după a patra moţiune de cenzură

Dânsul a precizat că motivul de bază pentru care face pasul respectiv este „ceea ce se întâmplă începând cu 22 decembrie 2014: o campanie furibundă de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut la Cotroceni, de negare a transformărilor prin care ţara a trecut timp de zece ani, transformări care au consolidat statul de drept. De aceea am să mă apăr pe mine, dar şi cele două mandate de preşedinte pe care le-am exercitat”, a subliniat fostul şef al statului român.

Un alt motiv anunţat de Băsescu este dorinţa sa de a promova respectul pentru drepturile omului. Acesta a menţionat că în perioada celor două mandate a pus accentul pe consolidarea instituţiilor şi pe lupta contra corupţiei. Dânsul a declarat că ar fi reuşit doar să îngenuncheze sistemul, dar nu şi să-l demoleze. Iar acest sistem, după plecarea sa din funcţie, a fost preluat de alţii, care „folosesc instituţiile contra politicienilor incomozi”.

„E nev de consolidarea instituţiilor, de instituţii puternice, de a sfărâma reţelele de corupţie şi de aducere în faţa justiţiei a oamenilor corupţi. Dar niciodată nu am vorbit că paralel cu lupta cu corupţia trebuie să fie respectate drepturile omului. Şi cel vinovat are dreptul la o anchetă corectă şi la un proces corect, nu un proces determinat de campanii mass-media, după care să se ia magistraţi şi să se adopte decizii contra vieţii unui om”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al său, „pentru conştientizarea de către populaţiei şi instituţii că drepturile omului şi jurisprudenţa CEDO trebuie adoptată în comportament şi în legislaţie. Acestea nu-s lucruri facultative într-un stat de drept”.

 

Fluxul de știri
0