Prognozele politicienilor și ale mass-media privind Premiul Nobel pentru pace

CC0 / Pixabay / IsaacFryxelius / В Стокгольме названы лауреаты Нобелевской премии по медицине
В Стокгольме названы лауреаты Нобелевской премии по медицине - Sputnik Moldova
Abonare
Casele de pariuri prognozează cine va fi câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru pace: medicul congolez Denis Mukwege, preotul Mussie Zerai din Eritrea, ziarul rus „Novaia gazeta”, Angela Merkel sau Papa Francisc.

STOCKHOLM, 9 oct — RIA Novosti, Ludmila Bojko. În prognozele politologilor cu privire la câștigătorul Premiului Nobel pentru pace pe anul 2015 figurează militanți pentru pace, apărători ai refugiaților, preoți, lideri de state și jurnaliști.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru pace va fi anunțat pe 9 octombrie la Oslo, ora 12.00.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de studiere a problemelor păcii PRIO, consideră că cea mai interesantă candidatură la acest premiu este cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru cursul său umanitar în politica europeană privind problema refugiaților.

Pe locul doi în  lista favoriților  săi se află președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, și  liderul FARC, Timoleon Himenes, pentru contribuția la încetarea conflictului armat din Columbia, declanșat cu 50 de ani în urmă.

Urmează apoi „Novaia gazeta" și redactorul acesteia Dmitri Muratov, pentru apărarea principiilor independenței jurnalismului.

Nu este primul an când printre favoriții lui Harpviken se află și mișcarea „Japonezii pentru apărarea articolului 9 din constituție". Conform acestui articol statul renunță pe vecie la război, ca stat suveran, sau la amenințarea cu aplicarea forțelor armate ca mijloc de soluționare a conflictelor internaționale. În Japonia există unele temeri că articol respectiv ar putea fi revizuit, de aceea expertul norvegian consideră că această mișcare reprezintă o valoare națională.

Topul primilor cinci favoriți  ai lui Harpviken este încheiat de cei trei congolezi: ginecologul Denis Mukwege și activistele Jeanne Nacatche Banyere și Jeannette Kahindo Bindu pentru aportul lor în combaterea violenței sexuale pe timp de război.

În versiunea Institutului Păcii din Suedia, Premiul Nobel ar putea fi decernat autorităților locale din Lesbos pentru eforturile depuse în vederea salvării refugiaților.

Un alt candidat ar fi profesorul american James Hansen, unul dintre cei care a preîntâmpinat lumea despre problemele schimbării climatului.

Urmează Papa Francisc „pentru faptul că a remarcat că problema schimbărilor climatice nu va fi soluționată în modul cuvenit dacă nu vom lupta pentru mai multă pace și dreptate în lume.

Ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru pace va avea loc la Oslo, pe 10 decembrie, de ziua morții inventatorului suedez Alfred Nobel (1833 — 1896).

Fluxul de știri
0