Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reforma concediului de îngrijire a copiilor, pe agenda deputaţilor

© Sputnik / Раду ПрокаДети
Дети - Sputnik Moldova
Abonare
Un concediu de îngrijire a copiilor mai aproape de necesităţile familiilor este subiectul pachetului de iniţiative ale comisiei protecţie socială, sănătate și familie.

CHIŞINĂU, 8 oct – Sputnik. Deputaţii din cadrul comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie au elaborat şi au lansat în circuitul legislativ mai multe iniţiative pentru îmbunătăţirea politicilor de suport din partea statului pentru familii în perioada concediului de îngrijire a copiilor. Acestea au la bază studiul „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creşă/grădiniţă”, prezentat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Preşedintele comisiei, deputatul Oxana Domenti, a declarat că proiectele lansate de legislatori reprezintă rezultatul eforturilor comune şi a consensului dintre membrii comisiei, elaborate în dialog cu autorităţile guvernamentale, societatea civilă, partenerii de dezvoltare.

Una din iniţiativele comisiei se referă la majorarea cu 6 luni a duratei concediului plătit de stat pentru îngrijirea copilului — în cazul părinţilor neasiguraţi, astfel încât aceştia să poată beneficia de indemnizaţii lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, faţă de 1,5 ani în prezent. Totodată, este propusă şi creşterea graduală cu 20 la sută anual, începând cu 1 ianuarie 2016, a cuantumului acestei indemnizaţii lunare până la atingerea nivelului minimului de existenţă.

 „Necesitatea extinderii perioadei de concediu reiese din lipsa oricărui alt suport din partea statului la această etapă pentru familii, dar şi din prevederile Codului Educaţiei care stipulează că la vârsta de la 0 la 3 ani copiii beneficiază de educaţie antepreşcolară, care se realizează în familie, aceasta beneficiind de finanţare de la bugetul public naţional”, potrivit deputaţilor din comisia pentru protecţia socială.

Printr-un alt proiect de lege deputaţii propun măsuri de protecţie socială mai bune pentru părinţii asiguraţi. Proiectul vizează extinderea opţiunilor de încadrare şi plată a concediilor de îngrijire a copiilor.

Astfel, spre deosebire de schema unică actuală 3 ani de concediu cu indemnizaţie în mărime de 30% din venitul asigurat, dar nu mai puţin de 400 de lei, părinţii vor avea libertatea să opteze, în funcţie de situaţiile individuale, pentru una din cele două scheme de plată noi. Prima schemă păstrează durata concediului plătit de îngrijire a copilului de 3 ani cu o indemnizaţie lunară achitată timp de 36 luni în mărime de 35% din mărimea venitului asigurat (pentru anul 2016) şi 40% (începând cu 2017), dar nu mai puţin de 480 lei şi 580 lei respectiv.

Cea de-a doua schemă prevede un concediu de îngrijire a copilului, plătit pe o perioadă de 24 luni consecutiv cu o indemnizaţie majorată, care va varia de la 70% din venitul asigurat, dar nu mai puţin de 960 de lei (pentru 2016) şi 75% (minim 1160 lei) din 2017 — pentru primele 12 luni, până la 35% (2016) dar nu mai puţin de 480 lei şi 40% (2017) din venitul asigurat, dar nu mai puţin de 580 lei — pentru anul doi.

Potrivit deputaţilor, aceste scheme vor încuraja revenirea sau încadrarea mai devreme a părinţilor în câmpul muncii.

O altă iniţiativă prevede îmbunătăţirea mecanismului de finanţare din bugetul de stat a serviciilor de educaţie şi îngrijire a copiilor în creşe şi grădiniţe, începând cu vârsta de 2 ani, pentru a satisface necesităţile părinţilor ce intenţionează să revină sau să se angajeze în câmpul muncii.

“În agenda noastră parlamentară se află şi alte proiecte care vor veni să ofere viabilitate reformelor. Mizăm pe implicarea activă a Guvernului în acest domeniu în vederea îmbunătăţirii politicilor sociale de susţinere a familiilor cu copii, dar şi pe susţinerea iniţiativelor noastre din partea colegilor din Guvern şi Parlament”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

Reprezentanţii ministerelor, societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale, care au participat la lansarea studiului, au salutat iniţiativele legislative ale comisiei de profil, precum şi faptul că acestea au fost înregistrate şi susţinute în unanimitate de toţi membrii acesteia.

Fluxul de știri
0