Comitetul Nobel va anunţa astăzi câştigătorul premiului pentru literatură

© SputnikСтокгольм. Ратуша, где проходит вручение Нобелевской премии
Стокгольм. Ратуша, где проходит вручение Нобелевской премии - Sputnik Moldova
Abonare
Premiul pentru literatură este unul dintre cele cinci Premii Nobel lăsate ca testament la sfârșitul sec XIX de către omul de afaceri și inventatorul suedez Alfred Nobel. În acest an, suma pentru fiecare Premiu Nobel constituie 8 milioane de coroane suedeze (953 mii de dolari SUA).

CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Numele câștigătorului Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2015 va fi anunțat joi, 8 octombrie, la Stockholm, de către Academia Regală responsabilă de decernarea premiilor, transmite serviciul de presă al Fondului Nobel.

De regulă, la începutul anului în lista candidaților la premiul pentru literatură, acesta fiind unul dintre cele mai populare, figurează circa 300 de nume.

В Стокгольме названы лауреаты Нобелевской премии по медицине - Sputnik Moldova
Sezonul Nobel – trei savanţi au împărţit premiul pentru medicină

Spre toamnă însă, tradiţional, lista devine mai scurtă, conţinând 15 — 20 de persoane, ca pe parcurs să rămână doar cinci candidați dintre care în luna octombrie membrii Academiei Regale decid, prin majoritate de voturi, cine este câștigătorul. Numele acestuia va fi prezentat joi de către Sara Danius, secretarul Academiei Suedeze. Ea deține acest post din luna iunie 2015, fiind prima femeie, în istoria de 200 de ani a Academiei, care ocupă fotoliul de secretar permanent.

Conform regulamentului, lista candidaților la Premiul Nobel pentru literatură va fi dată publicității abia peste 50 de ani.

În acest an, favorita mai multor publicații literare și posturi TV suedeze este scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, autoarea cărţii „Vocile din Cernobîl".

Pe următoarele locuri în lista celor cu şanse mari de câştig sunt japonezul Haruki Murakami şi kenyanul Ngugi wa Thiong'o.

În 2014, premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano.

Fluxul de știri
0