Marţi vor fi cunoscute numele laureaților premiului Nobel pentru fizică 2015

© RIA Novosti / Поляков / Accesați arhiva multimediaLes Prix Nobel 2012
Les Prix Nobel 2012 - Sputnik Moldova
Abonare
Conform regulamentului Fondului Nobel, numele candidaturilor care au fost prezentate pentru decernarea premiului vor fi făcute publice abia peste 50 de ani. Prin urmare, numele așa-numiţilor pretendenți vehiculate în presă sunt doar rodul unor presupuneri ale jurnaliștilor.

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Numele deținătorilor premiului Nobel pentru fizică pe anul 2015 vor fi prezentate marți la Stockholm de către Comitetul Nobel al Academiei regale de științe din Suedia, transmite serviciul de presă al Fondului Nobel.

Conform regulamentului Fondului, numele candidaților propuşi pentru premiu vor putea fi cunoscute doar peste 50 de ani. Iar numele unor posibili candidați vehiculate în presă nu sunt decât niște presupuneri de ale jurnaliștilor.

В Стокгольме названы лауреаты Нобелевской премии по медицине - Sputnik Moldova
Sezonul Nobel – trei savanţi au împărţit premiul pentru medicină

Compania media „Thomson Reuter" (care face prognoze privind numele potențialilor deținători ai premiului, în baza frecvenței citării lucrărilor acestora și ținând cont de tendințele-cheie în sfera științifică) consideră că cei mai probabili pretendenți pe anul 2015 pot fi patru savanți. Printre aceștia se află canadianul Paul Corkum și austriacul care activează în Germania, Ferentz Kraus, pentru meritele lor în dezvoltarea fizicii attosecundă.

Experții consideră că și Deborah S. Jin din SUA este demnă de acest premiu, însă numai pentru pionieratul în cercetarea gazelor atomice la temperaturi extrem de joase și pentru obținerea primului așa-numit condensat fermionic, iar Zhong Lin Wang, la fel din SUA, pentru că a inventat nanogeneratoarele piezotronice și piezo-phototronice.

Suma pentru fiecare premiu Nobel pe anul 2015 va fi de 8 milioane de coroane suedeze (953 mii de dolari SUA).

 

Fluxul de știri
0