Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Relaţiile neregulamentare în Armata Naţională, în vizorul procurorilor

© Sputnik / Rodion ProcaArmata naţională
Armata naţională - Sputnik Moldova
Abonare
În luna septembrie, au fost intentate şase cauze penale pentru relaţii neregulamentare în Armata Naţională.

CHIŞINĂU, 5 oct – Sputnik. Procuratura militară Chişinău a efectuat, pe parcursul lunii septembrie, controale în vederea prevenirii traumatismului şi respectării drepturilor constituţionale ale militarilor în termen din cadrul Batalionului geniu şi Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale.

În cadrul controalelor au fost stabilite cazuri de aplicare a forţei fizice faţă de militarii în termen de către militarii prin contract, cazurile devenind cunoscute persoanelor cu funcţii de răspundere şi comandanţilor unităţilor.

Potrivit procurorilor, în unele dintre aceste cazuri responsabilii nu au luat măsuri urgente pentru iniţierea anchetelor de serviciu, examinarea medicală a părţilor vătămate şi informarea organelor de drept despre asemenea incidente.

Într-un astfel de caz, iniţierea anchetei a fost dispusă de către comandantul unităţii abia după ce partea vătămată a fost citată la Procuratura militară Chişinău, pentru audieri pe caz.

De asemenea, procurorii au stabilit multiple încălcări în activitatea comandamentului.

În rezultatul intervenţiei procurorilor militari, pe parcursul lunii septembrie a acestui an au fost pornite şase cauze penale. Trei dosare au fost intentate în privinţa a 3 ofiţeri pentru acte de violenţă săvârşite asupra militarului. Alte trei cauze penale au fost iniţiate pe faptul inacţiunii la exercitarea puterii de către persoane cu funcţii de răspundere, printre care figurează şi comandanţii unităţilor, în grade de locotenent colonel şi colonel.

În cazul în care va fi dovedită vinovăţia persoanelor, aceştia riscă pedepse de până la 5 ani închisoare. 

Fluxul de știri
0