Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Discuţii între Chişinău şi Tiraspol pe marginea chestiunilor economice

© Sputnik / Мирослав РотарьOctavian Calmîc
Octavian Calmîc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Au fost abordate probleme din domeniul vamal, fiscal, certificarea calității și respectarea cerințelor veterinare și sanitare în comerțul exterior.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Conducătorii Grupurilor de lucru pe probleme economice din partea Chișinăului și a Tiraspolului s-au întâlnit vineri la sediul OSCE de la Chişinău, a anunţat serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Principalele subiecte abordate au vizat accesul fermierilor moldoveni la pământurile situate după traseul Tiraspol-Camenca, măsurile de susținere a agenților economici transnistreni la operațiunile de import/export, precum si posibilitatea implementării Acordului de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre RM și UE în regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2016, a menţionat sursa citată.

Тирасполь - Sputnik Moldova
Politică
Joi, o nouă tentativă de relansare a dialogului de reglementare transnistreană

În cadrul discuţiilor, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a afirmat că accesul fermierilor din raionul Dubăsari la pământurile lor este principala problemă economică identificată de Chișinău, care nu și-a găsit soluția în ultimii ani. În acest sens, Chișinăul este de acord să continue negocierile pe marginea mecanismului de acces al fermierilor și agenților economici din RM la aceste pământuri pentru prelucrarea lor.

Potrivit Ministerului Economiei, din cauza tergiversării soluţionării acestei probleme, Guvernul Republicii Moldova a decis să aloce compensații materiale fermierilor prejudiciați. În anul 2014, în scopul compensării parțiale a cheltuielilor proprietarilor de pământuri, situate după traseul Râbnița-Tiraspol, au fost alocate 13 milioane de lei. În anul 2015, având în vedere lipsa de acces a fermierilor la prelucrarea pământurilor suma compensației va fi mai mare, subliniază Ministerul Economiei.

Partea transnistreană a comunicat că accesul fermierilor la prelucrarea pământurilor din raionul Dubăsari, are loc în baza contractelor de arendă, semnate cu autoritățile raionului Dubăsari. Potrivit reprezentanților transnistreni, în luna februarie, curent, aceștia au eliberat permisurile necesare pentru prelucrarea a 5000 ha din pământurile vizate, ceea ce constituie 90 % din totalul terenurilor.

Viceministrul moldovean, Octavian Calmîc, a înaintat un set de propuneri pentru soluționarea problemei „pământurilor”. În primul rând, s-a referit la anularea așa-numita Dispoziție Nr. 246 din 8 aprilie 2014 emis de autoritățile de la Tiraspol și evitarea acțiunilor unilaterale, care ar înrăutăți condițiile de trai ale populației din această zonă, inclusiv care încalcă dreptul la proprietate. Pe acest subiect părțile n-au ajuns la un compromis, de aceea soluționarea problemei se va efectua cu implicarea coordonatorilor politici.

Potrivit sursei, un alt subiect din agenda întrunirii a fost posibilitatea implementării regimurilor comerciale preferențiale la exportul mărfurilor și serviciilor din raioanele de est ale țării, în particular aplicarea DCFTA începând cu anul 2016 și accelerarea colaborării la nivel de experți în diferite domenii pentru asigurarea conformării la cerințele internaționale de certificare a calității și originii mărfurilor, precum și implementarea celor mai bune practici și standarde internaționale în domeniul producerii.

În cadrul discuţiilor s-a convenit implicarea experților sectoriali pentru elaborarea mecanismului detaliat de interacțiune în domeniile vamal, fiscal, certificarea calității și respectarea cerințelor veterinare și sanitare în comerțul exterior.

Fluxul de știri
0