Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lei modernizaţi, în buzunarele moldovenilor

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
BNM pune în circulaţie din 12 octombrie bancnote noi de 1, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de lei. Acestea vor avea noi elemente de protecţie.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Din 12 octombrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație șapte bancnote modernizate cu valoarea nominală de 1 leu, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei.

„Acestea vor fi acceptate ca mijloc de plată fără restricții și vor fi eliberate în circulație treptat, pe măsura epuizării stocurilor de bancnote puse în circulație anterior, în anii 1993- 2013”, anunţă BNM.

Bancnotele emise anterior, cu valorile nominale respective se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele modernizate și vor fi retrase, de asemenea, treptat ca rezultat al uzării şi deteriorării, devenind astfel necorespunzătoare circulației.

Potrivit BNM, modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5 – 7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.

Designul și mărimea bancnotelor sunt identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei cu valoarea nominală de 100 de lei, care va căpăta dimensiunile identice grupului bancnotelor — 200 lei, 500 lei și 1000 lei.

La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. Firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei. Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

„Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate până acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei”, informează BNM.

Astfel, portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”. La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

© BNMbancnotă 1 leu
bancnotă 1 leu - Sputnik Moldova
bancnotă 1 leu
© BNMbancnotă 1 leu verso
bancnotă 1 leu verso - Sputnik Moldova
bancnotă 1 leu verso
© BNMbancnotă 10 lei
bancnotă 10 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 10 lei
© BNMbancnotă 20 lei
bancnotă 20 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 20 lei
© BNMbancnotă 50 lei
bancnotă 50 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 50 lei
© BNMbancnotă 100 lei
bancnotă 100 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 100 lei
© BNMbancnotă 200 lei
bancnotă 200 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 200 lei
© BNMbancnotă 500 lei
bancnotă 500 lei - Sputnik Moldova
bancnotă 500 lei

Fluxul de știri
0