Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fondurile îngheţate din partea UE pentru Moldova sunt doar „vârful aisbergului”

© Sputnik / Mihail Kutuzovدلار آمریکا و یورو
دلار آمریکا و یورو - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Experţii IPRE susţin că Moldova va rata 1,3 miliarde lei din partea UE, dacă nu obţine finanţarea planificată pentru anul acesta.

CHIŞINĂU, 1 oct – Sputnik. Experţii Institutului de Politici şi Reforme Europene consideră că fiecare zi de fonduri blocate din partea Uniunii Europene sporesc riscul ratării unei sume mult mai mari. Potrivit lor, Moldova riscă să piardă anul viitor 1,3 miliarde lei din partea Uniunii Europene, dacă nu obţine cele 850 de milioane de lei planificate pentru anul acesta. 

Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Republica Moldova
UE a îngheţat finanţarea Republicii Moldova

Autorii notei analitice afirmă că sumele îngheţate de Uniunea Europeană reprezintă tranşele planificate în cadrul programelor de suport bugetar sectorial, unde toate sumele sunt direct legate de reforme şi acţiuni exacte finanţate de UE de la un an la altul. Autorii consideră că nerecepționarea tranșelor pentru anul 2015 și suspendarea de către Ministerul Finanțelor a achizițiilor publice plasează Guvernul în imposibilitatea de a realiza majoritatea acțiunilor și reformelor pentru care Moldova ar urma în anul 2016 să recepţioneze suport bugetar.

Cele mai afectate sectoare ar putea fi reforma justiției, sectorul energetic cu suportul căruia urmează a fi construit gazoductul Ungheni-Chișinău, învățământul vocațional unde era planificat să fie reabilitate 5 centre de excelență, dar și mediul de afaceri din zonele rurale unde urmează a fi create 2 incubatoare de afaceri și create cel puțin 450 de locuri de muncă.

Fluxul de știri
0