Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Programul Zilei Naţionale a Vinului include excursii în beciuri şi podgorii

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimediaВиноградники в Молдавии
Виноградники в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Ziua Națională a Vinului-2015 va avea loc într-un nou format. În ruta vinicolă sunt incluse 10 fabrici de vin.

CHIŞINĂU, 30 sept – Sputnik. Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului, sărbătorită în zile de 3-4 octombrie, va avea loc într-un nou format. Vinificatorii vor invita turiştii la ei acasă. 

Evenimentul va fi găzduit de 10 vinării din întreaga țară, care propun vizitatorilor programe diverse și se va desfășura pentru al doilea an consecutiv sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. 

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat că Ziua Națională a Vinului este o ocazie importantă pentru a descoperi vinurile produse în țara noastră, dar și pentru a spori cultura de consum a vinului de calitate. 

„În acest nou format, programul propus de producători include activități locale de agrement, care îi vor aduce pe vizitatori mai aproape de tradițiile vinificației din Moldova, dar și componente educative, care le vor oferi cunoștințele necesare pentru a savura corect băuturile fine moldovenești”, a declarat ministrul.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va organiza mai multe acţiuni menite să informeze cetățenii și vizitatorii țării noastre despre evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Vinului 2015. Va fi organizat un ghișe informativ pe str. Mitr. Bănulescu-Bodoni în apropiere de Scuarul Catedralei, unde vor fi distribuite materiale informative despre evenimentele din 3-4 octombrie. 

În perioada 1-4 octobrie, în zona „Sosiri” a Aeroportului Internațional Chișinău va funcționa un InfoPoint, unde vor fi oferite hărți, pliante informative despre tururile vinicole și 10.000 de sticle promoționale cu vin.

În parcarea din fața hotelului „Turist” va fi amplasat un InfoPoint special pentru procurarea pachetelor promoționale și tot aici va fi punctul de pornire a autocarelor spre vinăriile incluse în programul Zilei Naţionale a Vinului. Transportul spre vinăriile participante va fi oferit în mod gratuit tuturor doritorilor, fiind asigurat de 13 autocare și 8 microbuze cu o capacitate totală de 3000 de pasageri.

În cadrul noului concept al Zilei Naționale a Vinului vinăriile-gazdă au elaborat pentru cele două zile ale evenimentului programe unice, care includ activitățti diverse: tururi vinicole, excursii în beciuri și podgorii, degustări de vinuri și divinuri, bucate tradiționale, târguri de artizanat și produse vinicole, culesul strugurilor, zone special amenajate pentru copii, vizionare de filme, manifestări artistice, cazare, reduceri, oferte speciale și surprize tematice pentru vizitatori.

Tradițional, de Ziua Națională a Vinului, Ministerul Agriculturii desemnează câștigătorul premiului „Cea mai bună companie a anului”. În acest an câștigătorul acestui premiu este compania „Asconi”. Premiul va fi înmânat câștigătorului pe data de 3 octombrie. 

În cadrul Zilei Naționale a Vinului se va înmâna și premiul „Petru Ungureanu” pentru cel mai iscusit oenolog. În acest an,  premiul a fost câștigat de către Vasile Luca.


Fluxul de știri
0