Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premieră pentru Moldova: vânătorii au ieşit în stradă

© Sputnik / Мирослав Ротарьохотники vinatori
охотники vinatori - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de vânători protestează miercuri în faţa Ministerului Mediului. Ei sunt nemulţumiţi de restricţiile impuse la vânat şi cer demisia ministrului de profil.

CHIŞINĂU, 30 sept – Sputnik. Pentru prima dată, vânătorii din Moldova au ieşit la protest. Sute de vânători din toate raioanele ţării s-au adunat, miercuri, în faţa Ministerului Mediului din Chişinău pentru a cere demisia ministrului de resort, Valeriu Munteanu.

Vânătorii şi pescarii sunt nemulţumiţi de hotărârea Guvernului privind deschiderea sezonului de vânătoare 2015-2016, prin care se interzice vânarea păsărilor acvatice şi iepurilor de câmp.

Protestatarii au ieşit cu lozincile: „Ministrul Mediului Valeriu Munteanu este incompetent”, „Demisia”, „Nu noi am vânat în Pădurea Domnească”, „Noi nu suntem ucigaşi”, „Vânătorii nu sunt canibali”, „Ruşine”, „Valeriu Munteanu pleacă acasă”.

Vânătorii au declarat că, din momentul numirii lui Munteanu în funcţia de ministru al Mediului se atestă o lipsă de comunicare şi o dovadă a incompetenţei şi nedorinţă de a discuta cu vânătorii.

Preşedintele Consiliului republican al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, a declarat pentru Sputnik că vânătorii sunt îngrijorați de urmările negative ale acestei hotărâri. Potrivit lui, această decizie va cauza creșterea braconajului.

“Astăzi, în Moldova avem in jur de 50 de mii de arme de vânătoare, pe când în posesia vânătorilor se află doar 25 de mii. Restul se află la ceilalți cetățeni care vânează aceste păsări ilegal. Noi avem cifre care arată că braconierii vânează anual în jur de 20 la sută din iepurii sălbatici”, a declarat Ciocoi.

În faţa protestatarilor a ieşit ministrul Munteanu care i-a invitat în sediul ministerului pentru a discuta problema. Manifestanţii însă l-au huiduit pe ministru şi au solicitat demisia acestuia.

Ministerul Mediului a anunţat într-o replică la acţiunile vânătorilor că „regretă interpretarea tendenţioasă şi unilaterală a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, care consideră vieţuitoarele enumerate în actul normativ ca fiind eminamente destinate vânatului”. Potrivit ministerului, animalele sălbatice aflate pe teritoriul Republicii Moldova constituie proprietatea statului, şi nu a unei asociaţii obşteşti.

Protestul continuă în faţa Ministerului Mediului. 

Fluxul de știri
0