Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidele politice vor primi din bugetul de stat 41 de milioane de lei

© Sputnik / Evghenii PanasencoПарламент Parlamentul Republicii Moldova
Парламент Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu anul 2016, va fi aplicată Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Finanţarea partidelor politice va costa anul viitor 41 de milioane de lei.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, marţi, devizele de cheltuieli pentru anul 2016. Pentru desfăşurarea activităţii instituției în 2016 au fost estimate ca necesare 52,862 milioane lei, dintre care 41 milioane lei — pentru subvenţionarea partidelor politice.

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale din 2015, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor ar primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începând cu anul 2016, când va fi aplicată Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional performanțelor obținute de aceștia la alegeri. Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget, deoarece legea nu i-a luat în vizor.

Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare.

Fluxul de știri
0