Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ONG-uri: reformele în domeniile justiţiei şi anticorupţie, pe o pistă greşită

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaПленарное заседание Государственной Думы РФ
Пленарное заседание Государственной Думы РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanţii unor ONG-uri din Moldova critică modul în care autorităţile centrale gestionează reforma în domeniul justiţiei şi luptei contra corupţiei.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Reprezentanţii unor ONG-uri din Moldova şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce au numit ei „lipsa transparenţei şi posibilitatea adoptării în grabă a unei serii de iniţiative legislative ce includ modificări radicale în sistemul judecătoresc şi codul de procedură civilă, precum şi crearea instanţelor specializate pentru infracţiunile de corupţie”.

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Societate
Streleţ şi Candu cer de la UE o misiune de evaluare a reformelor în justiţie

Într-un apel public lansat de mai multe organizaţii neguvernamentale, factorii de decizie, dar mai cu seamă Guvernul şi Parlamentul, sunt chemate „să nu admită abateri de la obiectivele asumate anterior şi să nu promoveze în grabă iniţiativele care se pot adeveri drept periculoase în contextul Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, în apelul lansat de unii exponenţi ai societăţii civile responsabilii de reforme au fost îndemnaţi să continue implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016. De asemenea, să urgenteze realizarea măsurilor prevăzute de respectivul document.

Ion Diacov - Sputnik Moldova
Societate
Critici dure la adresa Procurorului General şi proiectului reformei Procuraturii

Exponenţii societăţii civile s-au arătat îngrijoraţi de propunerile ce ţin de reorganizarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), selectarea majorităţii inspectorilor-judecători din mediul societăţii civile, investirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu dreptul de a verifica averile judecătorilor şi de a-i elibera din funcţie pe magistraţi în cazul în care aceştia nu pot dovedi legalitatea dobândirii averii, achitarea taxei de stat după încheierea procesului judiciar, dar nu la iniţierea lui, instituirea medierii obligatorii în prima instanță în cauzele civile, reducerea termenelor de examinare a cauzelor în detrimentul calității și crearea instanțelor judecătorești specializate pentru examinarea infracțiunilor de corupție.

„Factorii de decizie întârzie să promoveze legea cu privire la procuratură şi legislația conexă acesteia”, au declarat reprezentanţii ONG-urilor.

În acest context ei au criticat faptul că „nu sunt promovate ferm cele trei proiecte de legi ce țin reformarea sistemului naţional de integritate care, după ce au fost consulate pe larg cu factorii de decizie, societatea civilă, experții naționali și internaționali, au fost respinse de Guvern la 16 iunie 2015”.

ONG-iştii au solicitat Guvernului și Parlamentului să adopte în regim de urgenţă proiectul de lege a procuraturii și legislația conexă, precum şi să fie adoptate alte acte normative prevăzute de Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016.

Fluxul de știri
0