Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova a devenit stat parte a Tratatului privind Comerțul cu Arme

© Guvernul RM guvern
guvern - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldova a intrat oficial în grupul statelor obligate să prevină comerţul ilicit cu arme.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Prim-ministrul Valeriu Streleț, însoțit de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerțul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfășurat pe marginea Segmentului Înalt al Adunării Generale ONU.

Prin această acțiune, Republica Moldova a devenit oficial stat parte a Tratatului privind Comerțul cu Arme, urmând să-și exercite obligațiunile sale internaționale de a preveni comerțul ilicit de arme.

Ratificarea de către Republica Moldova a acestui Tratat este un angajament de a fortifica eforturile naționale de consolidare a capacităților în domeniul controlului armamentului, contribuind astfel la consolidarea păcii și securității la nivel regional și global. Totodată, Republica Moldova urmează să-și ajusteze legislația națională ce ține de controlul exportului și importului de mărfuri strategice, beneficiind de asistență internațională în domeniu.

Tratatul privind Comerțul cu Arme este primul instrument legal multilateral obligatoriu, care stabilește standarde internaționale asupra comerțului de arme convenționale și muniții, fiind destinat să promoveze responsabilitatea și transparența în comerțul global.

Documentul a intrat în vigoare după ratificarea de către 50 de state, pe 14 decembrie 2014. Moldova a semnat documentul respectiv pe data de 10 septembrie 2013 și l-a ratificat pe 28 mai 2015.

 

Fluxul de știri
0