Sute de adepți ai separării Cataloniei de Spania s-au adunat în fața clădirii centrului cultural El Born pentru a-și sărbători victoria. Luând cuvântul în fața celor prezenți, Artur Mas, președintele Cataloniei, a declarat: „Noi am învins".
„Aceasta este o victorie de care vom dispune cu un simț al unității și unirii, precum și al armoniei cu oricine: cu Spania, Europa și cu toată lumea", a adăugat liderul catalan.
Prezența la urne a fost foarte mare: circa 77% din alegători. Este cel mai înalt rezultat înregistrat de la 1980 încoace.
Potrivit rezultatelor numărării a 95% din voturi, coaliția „Junts pel Si" (din care face parte partidul lui Artur Mas „Convergența democratică a Cataloniei" (CDC) și „Republicanii de stânga ai Cataloniei") va obține 62 de mandate. Dacă la acestea se vor adăuga cele 10 mandate pe care le va obține partidul care pledează pentru independență — „Candidatura unității populare" (CUP) —, în total vor fi 72 mandate de deputat din cele 135.
Printre adepții menținerii unității teritoriale a Spaniei pe primul loc se află partidul „Cetățenii", cu 25 de mandate. Partidul socialiștilor din Catalonia are 16 mandate. „Partidul popular" aflat la guvernare în Spania va obține 11 mandate. „Catalunya Si que es Pot" care propune organizarea referendumului (în această coaliție intră „Podemos") va beneficia la fel de 11 mandate.
Guvernul Cataloniei în frunte cu Artur Mas a numit alegerile de duminică „plebiscitare". Cu alte cuvinte, în cazul în care partidele parlamentare care susțin independența vor obține majoritatea absolută, ele vor porni „procesul de separare de Spania": vor forma guvernul, vor elabora legislația, vor adopta constituția. Conform planului lor, independența poate fi proclamată peste 18 luni. Autoritățile Spaniei nu recunosc caracterul „plebiscitar" al alegerilor și declară că este vorba de alegeri obișnuite în parlamentul regiunii autonome.