Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri cu bătaie lungă în Catalonia. Miza – separarea de Spania

© Sputnik / Pilar CasanovaPartidarios de la independencia de Cataluña en Barcelona
Partidarios de la independencia de Cataluña en Barcelona - Sputnik Moldova
Abonare
Mass-media a remarcat o mobilizare fără precedent a electoratului la alegerile regionale anticipate de duminică.

CHIŞINĂU, 27, sept – Sputnik. Peste cinci milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne duminică, pentru a vota în cadrul alegerilor regionale anticipate. Miza acestui scrutin în care catalanii îşi vor alege parlamentul regional este extrem de mare pentru viitorul regiunii. Coaliţia „Împreună pentru DA” promite separarea de Spania în cazul în care va obţine majoritatea.

Coaliţia "Împreună pentru DA", care le promite catalanilor separarea de Spania, reuneşte cinci partide, al căror lider este preşedintele Cataloniei, Artur Mas, informează digi24.ro. În cei cinci ani de când se vorbeşte despre obţinerea independenţei, acesta a insistat pe ideea că, din punct de vedere financiar, Catalonia ar avea mai mult de câştigat dacă ar fi în afara Spaniei.

„Şomaj, tăieri în sistemul de sănătate, în educaţie, universităţi, lipsa de investiţii în domeniile-cheie de infrastructură. Acestea sunt consecinţele depinderii de guvernul de la Madrid”, susține Artur Mas.

Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, care reprezintă 20% din economia ţării. Iar, guvernul de la Madrid nu vrea să o piardă.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, i-a avertizat pe catalani în privinţa riscurilor la care se supun dacă se rup de Spania şi i-a acuzat pe separatişti de inducerea în eroare a electoratului.

De ce încearcă să ascundă faptul că o regiune separată va fi un dezastru pentru bănci, afaceri şi populaţie?”, a spus Mariano Rajoy.

În plus, o eventuală declarare a independenţei va duce în mod automat la ieşire din Uniunea Europeană şi Catalonia ar trebui să înainteze o cerere de aderare.

Eventuala independență a Cataloniei ridică probleme similare şi în cadrul NATO, Spania fiind un membru strategic al Alianţei.

Ministrul spaniol al justiţiei nu a exclus posibilitatea suspendării autonomiei regionale, dacă procesul de separare este într-adevăr demarat, pentru că această posibilitate este prevăzută în Constituţia statului iberic.

Catalonia are 7,5 milioane de locuitori, a şasea parte din populaţia Spaniei, şi un număr dublu de turişti în fiecare an. Capitala este Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Regatul iberic.

Anul trecut, electoratul a votat în majoritate covârşitoare pentru despărţirea de Spania, într-un referendum catalogat drept ilegal de Curtea Constituţională de la Madrid.

Fluxul de știri
0