Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum va fi afectată Moldova de sancţiunile aviatice ale Ucrainei contra Rusiei

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Accesați arhiva multimediaМеждународный аэропорт Ростов-на-Дону
Международный аэропорт Ростов-на-Дону - Sputnik Moldova
Abonare
Oficial, autorităţile moldoveneşti nu au primit nici un fel de notificări despre unele modificări în graficul de zboruri al companiilor aviatice ruse, ce efectuează zboruri la Chişinău.

CHIŞINĂU, 25 sept – Sputnik. Începând cu data de 25 octombrie, autorităţile ucrainene au aplicat sancţiuni faţă de mai multe companii aviatice ruseşti. Potrivit serviciului de stat al aviaţiei din Ucraina, navele de zbor ale acestor companii nu vor mai putea survola spaţiul aerian ucrainean.

Международный аэропорт Ростов-на-Дону - Sputnik Moldova
Kievul a interzis zborurile „Aeroflot” și „Transaero” în Ucraina

Interdicţia a fost adoptată vineri de cabinetul de miniştri de la Kiev. Companiile „Aeroflot” („Аэрофлот”) şi „Transaero” („Трансаэро”), date fiind sancţiunile antiruseşti, nu vor mai putea efectua zboruri în Ucraina. De asemenea, companiilor aviatice ruseşti le-au fost interzise zborurile de  tranzit care realizează transportarea unor mărfuri cu destinaţie militară, iar celor ucrainene le-a fost interzisă utilizarea produselor informaţionale din Rusia în domeniul aeronautic.

„Serviciul de stat al aviaţiei din Ucraina a început informarea companiilor aviatice ruseşti, care au fost incluse în listele de sancţiuni, cu privire la faptul că acestora nu le va fi acordată permisiunea de a efectua zboruri în oraşele ucrainene, începând cu navigaţia din perioada de iarnă a anilor 2015/2016”, se spune într-un comunicat al acestui serviciu.

O sursă a agenţiei Sputnik din cadrul Administraţiei de stat a aviaţiei civile din Republica Moldova a declarat că ţara noastră oficial nu a primit nicio notificare despre vreo modificare în regimul de lucru al companiilor ruseşti, ce efectuează zboruri la Chişinău.

„Dacă, totuşi, se va întâmpla aşa ca Ucraina să închidă spaţiul său aerian pentru tranzitul avioanelor companiilor aviatice ruseşti în direcţia Kievului, atunci operatorii de zboruri ruşi vor fi nevoiţi să găsească alte căi de depăşire a acestei situaţii, adică să ocolească Ucraina. Astfel, timpul de zbor va creşte de la 1 oră şi 45 de minute cu încă aproximativ 50-60 de minute. Prin urmare, va spori şi costul acestor zboruri. Asta se va răsfrânge asupra economiei companiilor aviatice”, a menţionat interlocutorul.

Potrivit lui, dacă Ucraina îşi va închide spaţiul său aerian pentru tranzitul aeronavelor aparţinând companiilor din Rusia, atunci numărul de operatori de zboruri aeriene, reprezentaţi în Moldova, ar putea să se reducă.

„Zborurile vor deveni nerentabile. Dacă timpul zborului creşte, asta înseamnă şi cheltuieli mai mari legate de efectuarea acestora. Respectiv, preţurile pentru bilete vor fi şi ele altele. Asta va conduce la scumpirea biletelor. În cazul Moldovei putem vorbi despre un minus. Deocamdată aşteptăm informaţii oficiale. La ora actuală aeronavele companiilor ruseşti efectuează zboruri inclusiv pe teritoriul ucrainean, pe rutele stabilite anterior. Atunci când vom fi notificaţi oficial, vom lua măsurile ce se impun. Să nu anticipăm”, a conchis interlocutorul.

În Republica Moldova la moment sunt reprezentate câteva companii aviatice ruseşti: „Аэрофлот”", „Сибирь”, „S7 Group”, „Уральские авиалинии”, „Utair” şi „VIM AIRLINES”.

Fluxul de știri
0