Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul îmbolnăvirilor cu hepatita A s-a majorat în Chişinău de cinci ori

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaЗабор крови для исследования на наличе инфекций
Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Moldova
Abonare
Virusologii avertizează despre pericolul sporit de contaminare cu o maladie periculoasă în capitală.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik. În primele șase luni ale anului 2015, în Chișinău au fost înregistrate 25 de cazuri de infectare cu hepatita A, față de cinci cazuri constatate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

Specialistul instituției, Tamara Dragan, a comunicat pentru agenția „Sputnik" că o „explozie" a îmbolnăvirilor de hepatita A s-a constatat în comuna Budești unde s-a îmbolnăvit o întreagă familie sociovulnerabilă cu treisprezece copii.

Medicii şi pacienţii învaţă împreună să lupte cu hepatita - Sputnik Moldova
Video
Medicii şi pacienţii învaţă împreună să lupte cu hepatita

„În acest sat s-au înregistrat cazuri de infectare la grădiniță printre copiii de 3 — 7 ani. Preșcolarii sunt mai predispuși la molipsirile virale cu hepatita A. Pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor în Budești, au fost vaccinați 251 de copii de la grădiniță și de la școala primară", a spus Dragan.

În general pe țară, situația privind hepatita A s-a ameliorat. Potrivit informației oferite pentru „Sputnik" de Vladimir Guriev, șeful laboratorului de epidemiologie a hepatitelor virale de la Centrul Național de Sănătate Publică, de la începutul anului în țară au fost înregistrate 139 de cazuri de contaminare cu hepatita A.

„În anul trecut, în aceeași perioadă, au fost 150 de cazuri. Am procurat vaccinul și am vaccinat oamenii în focarele de infecție", a menționat interlocutorul.

Potrivit lui Guriev, vaccinarea contra hepatitei A nu este inclusă în lista acțiunilor obligatorii garantate de stat, ci reprezintă un serviciu comercial. Totodată, contra hepatitei A (care mai este numită „boala mâinilor murdare") ne putem proteja respectând regulile de igienă, consumând apă îmbuteliată sau fiartă, hrană bine preparată termic și fructe sau legume minuțios spălate.

Conform datelor Ministerului Sănătății, în Moldova sunt înregistrate circa 40 de mii de persoane cu hepatită virală cronică, din care aproape 2 mii au fost depistate în anul 2014. În peste 70% din cazuri este vorba de hepatita A.

Fluxul de știri
0