Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Obama pune capăt unei tradiţii vechi de 84 de ani

© Sputnik / Сергей ГунеевПрезидент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама
Президент Соединенных Штатов Америки (США) Барак Обама - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele SUA, Barack Obama, nu-şi va mai stabili cartierul general la celebrul hotel Waldorf Astoria, atunci când va veni să participe la Summitul Adunării Generale a ONU care va avea loc la New York, între 25 şi 27 septembrie. Astfel, el va renunţa la o tradiţie veche de 84 de ani, respectată de mai mulţi preşedinţi americani.

CHIŞINĂU, 20 sept – Sputnik. Luxosul palat situat la câteva blocuri de Central Park este locul în care, din 1931, descindeau toţi preşedinţii americani veniţi în călătorie oficială la New York, notează Cotidianul. Dat fiind că, recent, acest hotel a fost cumpărat de investitori chinezi, faptul nelinişteşte serios autorităţile din Washington. Mai exact, aşa cum scrie revista pariziană Le Point.fr, Secret Service şi celelalte servicii de informaţii, autoritățile americane se tem că Barack Obama s-ar putea afla la discreţia spionilor desemnaţi de Beijing să-i supravegheze orice mişcare sau pas.

USA:s president Barack Obama - Sputnik Moldova
Președintele SUA își va petrece concediul citind

După cum a dezvăluit ziarul “New York Times”, cu cele 1.413 camere stil Art deco, aflate pe 47 de etaje, Waldorf Astoria a fost preluat de curând, în schimbul sumei de 1,95 miliarde de dolari, de Anbang Isurance Group, o companie chineză de asigurări. Această societate este condusă cu o mână de fier de soţul unei nepoate a lui Deng Xiaoping, considerat unul dintre cei mai importanţi lideri pe care i-a avut R. P. Chineză, îndeosebi între 1978 şi 1992. Fără să fi deţinut o funcţie oficială în guvern ori în conducerea statului, Deng a avut un rol decisiv în promovarea unor noi lideri comunişti şi mai ales în definitivarea strategiei politice şi economice a ţării.

De-a lungul anilor, la hotelul Waldorf Astoria au tras Barack Obama şi predecesorii lui, recordmanul în materie fiind fostul preşedinte Herbert Hoover, ex-şef al Casei Albe între 1929 şi 1933, care a locuit la acest hotel 30 de ani după ce a ieşit la pensie, şi care a dat şi numele unuia dintre apartamentele hotelului. În ce-i priveşte, conducătorii chinezi, care după 1974 au venit la New York în misiuni oficiale, au preferat şi ei tot hotelul Waldorf Astoria.

În noul context, Secret Service şi principalii consilieri ai lui Barack Obama au ales noul loc în care îşi va stabili cartierul general actualul şef al Casei Albe — Lotte New York Palace. Este un hotel nou, ultramodern, aşa cum arată şi numele său, ai cărui proprietari sunt… sud-coreeni.

Fluxul de știri
0