Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Experţi: decizia FR de a permite livrarea fructelor din Moldova este oportună

© Sputnik / Евгений ПанасенкоФрукты
Фрукты - Sputnik Moldova
Abonare
Rosselhoznadzor a permis altor 46 de întreprinderi din Moldova să livreze fructe în Rusia. Decizia este cât se poate de oportună, deoarece în Moldova a început recoltarea fructelor care constituie principalul compartiment al exporturilor.

CHIŞINĂU, 20 sept, Sputnik. Nu putem decât să salutăm decizia Rosselhoznadzor-ului, deoarece ea a fost adoptată în toiul recoltării fructelor şi în perioada cea mai intensă a activităţilor de export, consideră Victor Moroz, doctor în economie de la Institutul de economie, finanţe şi statistică al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Economistul a menţionat că anul curent este aşteptată cea mai joasă recoltă de mere din ultimii cinci ani şi în acest context este foarte importantă consolidarea exportatorilor de fructe.

Фрукты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia este dispusă să reia treptat exporturile din Moldova

„Principala problemă constă în faptul că structurile exportatoare sunt mici şi dezbinate. Ce cantitate poate livra o întreprindere? Ar trebui să existe un export consolidat, însă pentru aceasta este nevoie de un anumit nivel de încredere faţă de organizaţiile exportatoare”, a subliniat expertul.

Cu puţin timp în urmă, Rosselhoznadzor le-a permis altor 46 de întreprinderi din Moldova să înceapă din 21 septembrie livrarea „de probă” a merelor, perelor, gutuilor, caiselor şi piersicilor în Rusia.

După cum se menţionează într-un comunicat al instituţiei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova garantează că producţia care urmează să fie livrată în Rusia corespunde tuturor criteriilor fitosanitare şi de carantină impuse de Federaţia Rusă şi Uniunea Vamală.

Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au deteriorat în vara anului 2014, atunci când Parlamentul Moldovei a ratificat Acordul de Asociere cu UE, semnat de Guvern la Bruxelles. Potrivit Acordului, ţara noastră trebuie să-şi deschidă integral piaţa pentru mărfurile europene. Fiind îngrijorată de faptul că mărfurile reexportate din UE ar putea ajunge prin Moldova pe piaţa CSI şi a Uniunii Vamale, Rusia a impus restricţii temporare la importul unui şir de produse moldoveneşti. În februarie curent, Rusia a permis livrarea merelor din Moldova, iar din luna august a permis altor şapte companii producătoare de fructe să exporte în FR.

Fluxul de știri
0