Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zgonea: România poate doar să sprijine Moldova. Decizia îi aparţine Chişinăului

© parlament.mdAndrian Candu şi Valeriu Zgonea
Andrian Candu şi Valeriu Zgonea - Sputnik Moldova
Abonare
Reformele pot fi realizate doar atunci când există voinţă politică, susţine Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Valeriu Zgonea.

CHIŞINĂU, 18 sept – Sputnik. Vineri, după semnarea la Chişinău a memorandumului între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Valeriu Zgonea, a declarat că ţara sa are obligaţia, ca frate de peste Prut, să sprijine Republica Moldova.

Documentul semnat de Andrian Candu şi Valeriu Zgonea prevede că legislativul de la Chişinău va beneficia de experienţa celui de la Bucureşti în procesul de integrare europeană.

„Oamenii trebuie să aibă încredere în instituţii şi statului de drept. Pentru asta e nevoie în primul rând de voinţa clasei politice. Când aceasta există, poţi să elaborezi şi să implementezi reforme. Cu cât o faci mai repede, cu atât cetăţenii au o încredere mai mare în clasa politică. E obligaţia noastră, ca frate de peste Prut, să vă sprijinim. Dar voinţa politică trebuie să fie aici, la Chişinău. România este partenerul dumneavoastră, dar restul depinde de dumneavoastră”, a declarat Zgonea.

Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Preşedintele României cere neadmiterea tensiunilor în raport cu Rusia

Preşedintele Camerei Deputaților a Parlamentului României s-a referit şi la protestele din centrul Chişinăului: „Republica Moldova nu are nevoie de o revoluţie, ci de o evoluţie. Aveţi nevoie de dialog. Oamenii, inclusiv cei din piaţă, trebuie să înţeleagă că agenda politicienilor este agenda cetăţeanului. O parte dintre doleanţele celor din stradă se regăsesc în agenda coaliţiei proeuropene de guvernare. Iar combaterea corupţiei este vitală pentru atragerea investiţiilor şi ridicarea nivelului de bunăstare”, a spus acesta.

Valeriu Zgonea a mai subliniat că Republica Moldova poate să beneficieze de experienţa României în reformarea sistemului de combatere a corupţiei. „România este acel stat european, care a creat legislaţie în acest domeniu”, a spus el, adăugând că chiar şi unii dintre cei care au votat legile anticorupţie au ajuns ulterior la puşcărie.

 

Fluxul de știri
0