Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Statul român impune noi reguli pentru moldovenii cu cetăţenie română

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, Cetăţenii Republicii Moldova care au şi cetăţenia României vor fi obligaţi să achite aproape 4 mii de lei pentru fondul de sănătate.

CHIŞINĂU, 16 sept – Sputnik. Cetăţenii Republicii Moldova care au şi cetăţenia României vor fi obligaţi să achite de anul viitor 792 de RON, echivalent a aproape 4 mii de lei moldoveneşti, în fondul de sănătate. Măsura este prevăzută în noul Cod Fiscal al României care intră în vigoare din 2016.

Prevederile Cod Fiscal al României vizează şi cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenia română şi care îşi au domiciliul pe teritoriul statului vecin, sau locuiesc în România mai mult de şase luni pe an, sau primesc salarii.

Cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenia română care nu vor dori să plătească această contribuţie de sănătate în România vor trebui să depună o cerere la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din statul vecin şi să renunţe la rezidenţa fiscală din acest stat. Ei vor trebui să dovedească că muncesc şi plătesc impozite în Republica Moldova.

Moldovenii cu cetăţenie română care însă vor beneficia de serviciile medicale din România dar nu vor plăti anual 792 de RON, vor fi sancţionaţi. Potrivit noului Cod Fiscal al României, aceştia riscă chiar să fie executaţi silit.

Premierul Valeriu Streleţ a fost solicitat, miercuri, de presă să comenteze noile prevederi ale Codului Fiscal al României care vizează şi cetăţenii moldoveni. Acesta a evitat să facă vreun comentariu.

„Voi avea reacţii după ce văd ştirea”, a răspuns scurt Streleţ.

Potrivit unei statistici publicată de echipa cetatenie.ro, în perioada anilor 1991-2014, un număr de 445 000 de cetăţeni moldoveni au redobândit cetăţenia română.


Fluxul de știri
0