CHIŞINĂU, 10 sept – Sputnik. Premierul Valeriu Streleţ a făcut în dimineaţa zilei de joi bilanţul activităţii Cabinetului de Miniştri pentru 42 de zile.
Şeful Executivului şi-a cerut scuze faţă de cetăţeni Moldovei „care sunt nevoiţi să iasă la protest din cauza problemelor grave cu care se confruntă”. „Acestea pot fi soluţionate doar în cadrul unei stabilităţi politice şi a consolidării societăţii”, a declarat Streleţ.
Fără a da explicaţii suplimentare, premierul a anunţat „că în vara anului 2015, ca niciodată, s-au acumulat factori care riscă să pună sub semnul întrebării sistemul de stat în Republica Moldova”.
Potrivit lui Streleţ, în cele 42 de zile de activitate, echipa guvernamentală şi-a concentrat atenţia pe restabilirea bunelor relaţii cu partenerii de dezvoltare. „Am sistematizat angajamentele RM în raport cu partenerii de dezvoltare. În acest context se înscrie şi pregătirea vizitei, pe 22 septembrie, a misiunii FMI”, a declarat premierul.
Un alt obiectiv al noului Guvern a fost stabilizarea sectorului financiar bancar. „De aceea fără ezitări am coordonat cu BNM lichidarea celor trei bănci”, a anunţat şeful Guvernului. În această perioadă, Executivul a acordat o atenţie deosebită procesului de consolidare internă a ţării. „Ne-am concentrat atenţia pentru a restabili relaţiile cu başcanul şi autonomia găgăuză. Am evaluat condiţiile pentru reconstituirea în noua componenţă a Consiliului Naţional de Participare. În colegiile ministerelor vor fi incluşi reprezentanţii ONG”, a adăugat Streleţ.
Printre alte obiective asupra cărora s-a concentrat Executivul, Streleţ a enumerat reluarea discuţiilor cu mediul de afaceri, evaluarea procesului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, impulsionarea procesului de reintegrare a ţării.
Alt obiectiv a vizat crearea premiselor unei construcţii bugetare robuste. „Nu vom admite întârzieri la plăţile salariale, pensii şi alte prestaţii. Am evaluat carenţele de finanţare a sistemului de sănătate publică”, a adăugat premierul.
Transparentizarea şi corectitudinea sistemului judecătoresc, reformarea Comisiei Naţionale de Integritate, atragerea mai multor investiţii în economie, diversificarea surselor de alimentare cu resurse energetice, reforma în domeniul administraţiei publice, sunt alte priorităţi asupra cărora s-a concentrat Guvernul Streleţ.
Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost învestit în funcţie la 30 iulie.