Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

AAC, împotriva anulării compensaţiilor pentru pasagerii zborurilor întârziate

© Sputnik / Rodion ProcaAir Moldova
Air Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritatea Aeronautică Civilă pledează pentru tratarea în mod egal a pasagerilor zborurilor întârziate şi a celor anulate.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a avizat negativ un proiect de hotărâre de Guvern propus de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) şi care prevede modificarea Regulamentului privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

MTIC a propus excluderea din Regulament a sintagmei care prevede achitarea compensaţiilor pentru pasagerii zborurilor întârziate.

În opinia directorului AAC, Mircea Maleca, propunerea MTID va leza în mod direct drepturile pasagerilor zborurilor întârziate, lipsindu-i pe aceştia de dreptul la obţinerea compensaţiilor din partea companiilor aeriene.

Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat asupra faptului că pasagerii zborurilor întârziate, prin neacordarea unei compensaţii, sunt trataţi discriminatoriu faţă de pasagerii zborurilor anulate. Drept argument Curtea invocă principiul egalităţii de tratament, prin prisma căruia atât pasagerii zborurilor întârziate, cât şi pasagerii zborurilor anulate se află în situaţii comparabile şi suportă o neplăcere similară.

Curtea a obligat transportatorii să ofere compensaţia pecuniară prevăzută pentru anularea zborului şi pentru situaţiile în care are loc întârzierea zborului.

Deciziile Curții au aplicabilitate directă pe teritoriul UE, fără a fi necesară modificarea nemijlocită a regulamentelor pe care le interpretează.

Fluxul de știri
0