Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regina Elisabeta depășeşte miercuri recordul britanic de aflare la tron

© SputnikЕлизавета II начинает исторический визит в Ирландию
Елизавета II начинает исторический визит в Ирландию - Sputnik Moldova
Abonare
La 89 de ani, ea o devansează pe stră-străbunica sa, regina Victoria, care a stat pe tron 63 de ani, șapte luni și două zile.

CHIŞINĂU, 9 sept – Sputnik. Marea Britanie o sărbătorește pe regina Elisabeta a II-a, care intră miercuri în istorie, devenind suverana britanică cu cea mai lungă domnie, record pe care îl va marca fără prea mare fast.

Elisabeta a II-a, care a fost încoronată la vârsta de 25 de ani, va depăși cei 63 de ani, șapte luni și două zile de domnie ai stră-străbunicii sale, regina-împărăteasă Victoria, care a stat pe tron între 1837 și 1901,potrivit euronews.com.

Născută în 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron în 6 februarie 1952, într-o perioadă când la putere în Regatul Unit era Winston Churchill, iar în Uniunea Sovietică, Stalin.

În perioada domniei sale, s-au schimbat doisprezece şefi ai Guvernului britanic, iar actualul premier, David Cameron nici nu se născuse încă la momentul accederii la tron a reginei Elisabeta.

Elisabeta a II-a nu a prevăzut nicio ceremonie publică oficială pentru marcarea recordului său de longevitate. Britanicii vor avea totuși ocazia să își vadă suverana și să își exprime entuziasmul cu ocazia inaugurării în Scoția a unei noi căi ferate, informează AGERPRES. Însoțită de soțul său, prințul Philip, regina va urca într-un tren cu aburi și va călători între Edinburgh și satul Tweedbank, aflat la granița cu Anglia.

Premierul David Cameron a salutat deja „recordul extraordinar” pe care îl va stabili regina. „În ultimii 63 de ani, Majestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate”, a spus liderul conservator într-un comunicat.

La scară mondială, recordul de cea mai lungă domnie continuă să fie deținut de regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, acum în vârstă de 87 de ani, suveran din 1946.

Fluxul de știri
0