Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La Chişinău protestele continuă şi pe timp de noapte

© facebookАнтиправительственный митинг в центре Кишиневе
Антиправительственный митинг в центре Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii capitalei le aduc protestatarilor mâncare caldă şi apă.

CHIŞINĂU, 8 sept – Sputnik. Mitingul din centrul Chişinăului continuă. În noaptea de luni spre marţi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat circa 3 mii de oameni. Potrivit organizatorilor protestelor, oamenii vin din toate raioanele ţării pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de autorităţi.

Acţiunile de protest care au căpătat un caracter permanent, au început duminică, fiind organizate de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”. În prima zi de manifestaţii, potrivit datelor MAI, în centrul capitalei s-au adunat peste 40 de mii de persoane. La rândul lor, organizatorii protestelor susţin că acest număr a fost mult mai mare şi că ar fi depăşit cifra de 100 de mii.

В центре Кишинева появился палаточный городок - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Protestatarii au instalat corturi în centrul capitalei

Locuitorii oraşului le aduc protestatarilor mâncare caldă şi apă. A crescut considerabil şi numărul de corturi: dacă în dimineaţa zilei de luni în PMAN erau circa 60 de corturi, spre seară numărul acesta a fost peste 100, iar marţi dimineaţa deja erau peste 150. Organizatorii au subliniat că protestele vor avea loc şi noaptea, până când autorităţile vor satisface solicitările cetăţenilor.

Manifestanţii cer, între altele, demisia şefului statului şi a procurorului general, organizarea de alegeri parlamentare anticipate şi combaterea corupţiei. De asemenea, aceştia cer în regim de urgenţă o întâlnire cu premierul, preşedintele şi spicherul ţării.

Potrivit surselor Sputnik, premierul Streleţ ar fi avut luni o întrevedere cu Preşedintele Timofti în reşedinţa acestuia din afara oraşului. Oficialii ar fi discutat despre solicitările protestatarilor, dar şi despre situaţia generală din ţară.

Platforma DA întruneşte câteva organizaţii obşteşti, politologi, activişti, care împărtăşesc diferite viziuni politice. Printre ei sunt şi adepţi ai unirii Moldovei cu România. În lunile mai şi iunie Platforma DA a organizat alte proteste de masă în centrul Chişinăului. Atunci au fost înaintate cereri de luptă contra corupţiei şi demisia guvernului. Specific pentru această mişcare este faptul că nu are, cel puţin deocamdată, lideri concreţi. Participanţii la acţiunile acestei mişcări susţin că puterea politică din Moldova este la cheremul unor cercuri oligarhice, iar procesul de integrare europeană este doar mimat.

 

Fluxul de știri
0