Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova scade nivelul de alfabetizare

© Sputnik / Vladimir Polușatov1 septembrie
1 septembrie - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi nivelul de alfabetizare în Republica Moldova este înalt, la 8 septembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Alfabetizării, a fost subliniat faptul că numărul de persoane care au beneficiat de pregătire în sistemul educaţional este într-o uşoară descreştere.

CHIŞINĂU, 8 SEPT – Sputnik. Azi comunitatea la nivel mondial marchează Ziua Internaţională a alfabetizării. Cu acest prilej, Secretarul General al ONU a publicat un mesaj prin care s-a adresat guvernelor, dar şi organizaţiilor din sectorul privat, să facă eforturi comune în vederea sporirii nivelului de alfabetizare la nivel global.

Ученики математической школы Михаил Кишиневский и Виктор Останин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Numărul de elevi a scăzut cu 14%

În mesajul Secretarului General al ONU, alfabetizarea este prezentată ca „un drept al omului care împuterniceşte persoanele şi avansează societăţile”. La ora actuală, se mai spune în mesaj, alfabetizarea este necesară mai mult decât oricând, având în vedere că Națiunile Unite se pregătesc să adopte o nouă agendă globală pentru dezvoltarea durabilă.

Printre priorităţile noii agende se numără eradicarea sărăciei şi a inegalităţii, dar şi păstrarea planetei.

„Mai mult de 750 de milioane de adulţi sunt analfabeţi – şi două treimi dintre aceştia sunt femei. 250 de milioane de copii de vârstă şcolară mică nu au abilităţi de citire şi scriere, în timp ce 124 de milioane de copii şi adolescenţi sunt în afara sistemului educaţional”, a mai menţionat în mesajul său Secretarul General al ONU, care a subliniat şi faptul că „toate aceste persoane, indiferent de vârsta lor, merită şansa de a învăța să citească şi să scrie”.

În Republica Moldova, potrivit datelor oficiale pentru anii 2014-2015, persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani (vârsta în care aceştia ar trebui să fie încadraţi în mod obligatoriu în învăţământul general) sunt incluse în procesul de învăţământ în proporţie de 88,6 la sută, cu 0,5 la sută mai puţin decât în perioada 2009-2010.

Fluxul de știri
0