Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primarul municipiului Bucureşti, reţinut pentru luare de mită

Арест
Арест - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procurorii DNA l-au reținut pe Sorin Oprescu, primarul municipiului București, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea bani.

CHIŞINĂU, 6 sept – Sputnik. Potrivit unui comunicat al DNA, citat de AGERPRES, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar", susțin procurorii.

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători, pentru edilul municipiului București.

In cursul zilei de duminică, 6 septembrie, procurorii efectuiază percheziții domiciliare la trei instituții publice — Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, în dosarul în care a fost reținut Sorin Oprescu, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Anchetatorii fac percheziții și la domiciliul primarului și al altor persoane.

Subordonați și apropiați ai primarului general Sorin Oprescu au fost aduși duminică la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Oprescu va fi prezentat duminică Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Fluxul de știri
0