Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Seismologii moldoveni înregistrează anual circa 1600 de cutremure

© ИВиС ДВО РАН / Accesați arhiva multimediaИзвержение вулкана
Извержение вулкана - Sputnik Moldova
Abonare
Rețeaua seismică din republică înregistrează cutremurele care se produc în orice punct de pe globul pământesc, dar numai cele care au o anumită magnitudine.

 

CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Seismologii moldoveni înregistrează anual aproximativ 1600 de cutremure care se produc pe tot globul pământesc, a declarat pentru agenția „Sputnik” Ion Ilieș, șeful Centrului de Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei.

„Rețeaua noastră seismică înregistrează cutremurele care au loc în orice punct al Terrei, însă doar cele care au o anumită magnitudine. Cutremurele puternice le înregistrăm cu ajutorul emițătoarelor seismice, iar cele cu magnitudinea medie sunt înregistrate în funcție de distanța acestora față de regiunea noastră”, a menționat Ilieș.

Potrivit acestuia, în Moldova sunt interceptate în primul rând cutremurele din munții Vrancea, câte 150 – 250 pe an, începând de la cele slabe. Totodată, până la noi mai ajung și seismele din Dobruja de nord, însă, deoarece nu depășesc magnitudinea șase, ele nu prezintă nici un pericol pentru construcțiile și instalațiile de pe teritoriul Moldovei.

Specialistul a adăugat că deocamdată cutremurele nu pot fi prevăzute: „Se pot face, desigur, unele concluzii, însă acestea s-ar putea dovedi a fi greșite, pentru că știința seismologică nu are o soluție exactă în acest sens. Mai ales în ceea ce privește ora exactă a producerii cutremurului”.

Toată lumea știe că noi ne aflăm într-o zonă seismică. Însă nu există motive de îngrijorare.

În Moldova se construiește ținându-se cont de normele seismice, de proiectare, iar în orașe —  și de harta microraioanelor. Cu ajutorul acestei hărți se stabilește seismicitatea sectorului unde urmează să se construiască o clădire, a menționat Ilieș.

Vineri, în Azerbaidjan, la 29 km sud-est de Sheki, de pe teritoriul raionului cu același nume, s-a produs un cutremur la o adâncime de 13 cu magnitudinea de 7 puncte în epicentru. În localitățile cele mai apropiate puterea seismului a fost de 5 – 6 puncte. În urma acestui cutremur o femeie, mamă a doi copii, a căzut într-o fântână și a murit, transmite „Sputnik-Azerbaidjan”.

.

 

Fluxul de știri
0