Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul vrea să lichideze una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ

Виноград
Abonare
Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chişinău ar putea fi redus la nivelul de şcoală profesională şi lipsit de patrimoniul specific ce permite experimente şi cercetări de importanţă fundamentală pentru sectorul vitivinicol.

CHIŞINĂU, 4 sept – Sputnik. Conducerea Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare a declarat vineri într-o conferinţă de presă că lichidarea acestei instituţii, pusă la cale de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, va conduce la distrugerea ramurii de viticultură și vinificație în Moldova.

Reprezentanţii institutului au subliniat că speră să sensibilizeze opinia publică, dar şi factorii de decizie, prin intermediul presei. Importanţa acestui institut, au subliniat ei, constă în faptul că pregăteşte cadre importante cu studii superioare, inclusiv de doctorat, pentru ramura vitivinicolă. Această instituţie are o experienţă bogată, dispune de laboratoare specifice şi de utilaj performant, are specialişti de înaltă calificare capabili să pregătească noi cadre. De asemenea, instituţia a înscris în registrul european al soiurilor de plante trei soiuri obţinute prin munca specialiştilor moldoveni, iar la ora actuală alte câteva soiuri obţinute de cercetătorii Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare sunt transmise spre expertiză.

Un alt aspect important, subliniat de conducerea institutului, este faptul că acesta are o istorie de peste o sută de ani, el fiind înfiinţat încă în 1910 printr-un decret al ţarului de la Moscova. Teritoriul selectat pentru amplasarea acestuia, dar şi câmpurile ce i-au fost puse la dispoziţie, nu au fost alese la întâmplare, pentru că ele reproduc în miniatură toate zonele şi relieful ţării, fapt ce permite efectuarea unor experimente foarte eficiente.

Ceea ce propun autorităţile, au mai relevat reprezentanţii instituţiei ştiinţifico-practice, este devansarea acesteia de la nivelul unei instituţii de învăţământ superior la cel mediu, cu profil profesional-tehnic. Iar terenurile pentru experimente ce ar urma să înlocuiască actualul patrimoniu reduce foarte mult din capacitatea instituţiei de a face experimente valabile pentru toate zonele ţării.

În opinia conducerii acestui institut, proiectul de hotărâre de Guvern care prevede lichidarea acestuia nu este argumentat, iar scopul urmărit ar fi vânzarea ulterioară a suprafeţelor de teren cu amplasare pitorească.

Fluxul de știri
0