Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Japonia protestează împotriva declaraţiei privind Kurilele

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaОстров Итуруп и залив Оля
Остров Итуруп и залив Оля - Sputnik Moldova
Abonare
Piatra de încercare a fost declaraţia lui Igor Morgulov, potrivit căruia problema Insulelor din arhipelagul Kurile „a fost rezolvată acum 70 de ani” şi „nici un fel de dialog cu Tokyo „în problema Kurilelor” nu există”.

CHIŞINĂU, 4 aug — Sputnik. Japonia a protestat în legătură cu declaraţiile ministrului adjunct de externe al Rusiei, Igor Morgulov, în „problema Kurilelor”, a anunţat ministrul afacerilor externe al Japoniei, Fumio Kishida, la conferinţa de presă de vineri la Tokyo.

Ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Igor Morgulov, a declarat joi că problema insulelor din arhipelagul Kurile „a fost rezolvată acum. 70 de ani” şi „nici un fel de dialog cu Tokyo „pe subiectul Kurilelor” nu există”.

„Această afirmaţie nu este una constructivă şi contravine adevărului. Pentru continuarea relaţiilor ruso-japoneze, este nevoie de un dialog constructiv, şi nu de asemenea dispute deschise”, citează cuvintele ministrului agenţia Kyodo.
Japonia pretinde la patru insule, Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, bazându-se pe Tratatul bilateral din anul 1855, privind comerţul şi frontierele. Restituirea acestor insule este condiţia Japoniei pentru semnarea acordului de pace cu Rusia, care aşa şi nu a mai fost semnat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe de altă parte, poziţia Moscovei este că Kurilele de sud au intrat în componenţa URSS după cel de-al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea rusă asupra lor, având recunoaşterea juridică internaţională corespunzătoare, nu poate fi pusă la îndoială.

 

Fluxul de știri
0