Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tinerilor pedagogi nu le este convenabil să muncească în Moldova

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaШкольный учитель
Школьный учитель - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza salariilor mici din sfera educației, profesia de pedagog îşi pierde prestigiul.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik, Andrei Petrik. Tinerii pedagogi sunt nevoiți să-și părăsească țara în căutarea unui trai mai bun, a declarat pentru agenția Sputnik Irina Cașciuc, director adjunct al Liceului „Natalia Gheorghiu” din capitală.

Ea a menționat că, din cauza salariilor mici din sfera educației, profesia de pedagog devine una nepopulară pentru tineri.

школа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Profesorii se reunesc în cadrul întrunirilor metodice de vară

„Dacă un pedagog începător, care nu are vechime de muncă, vine să lucreze într-o școală primară, el va primi pe lună aproximativ 2 mii 145 de lei. Dacă nu are categorie didactică și se angajează să profeseze într-un colegiu, salariul său va fi de 2 mii 65 de lei. Aceasta în timp ce în Europa, de exemplu, pedagogii au lunar câte 400 – 500 de euro. Firește, după absolvirea studiilor, tinerii își iau diploma și pleacă peste hotare. Iată de ce noi nu avem specialiști”, a subliniat Irina Cașciuc, afirmând, totodată, că declarațiile cinovnicilor moldoveni despre tendința de a crea condiții de muncă la standarde europene nu sunt decât vorbe goale.

„Noi am fost în Polonia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Grecia și am comunicat cu pedagogii de acolo. Ei ne-au arătat condițiile create pentru elevi. Și când vezi că în bibliotecile lor poți lua un notebook încărcat cu cărți în format electronic, îţi dai seama că noi suntem departe de ei nu numai ca salarii, ci și ca dotare tehnică. Pedagogii sunt remunerați cu 500 – 700 de euro pe lună, în funcție de categorie și vechime de muncă”, a mai spus adjunctul directorului.

Conform statisticii, în cele 1300 de școli primare, gimnazii și licee din Moldova activează 31 de mii de pedagogi, cu 4% mai puțin decât în anul trecut.

Președintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a declarat miercuri pentru Sputnik că pedagogii vor ieși la proteste dacă autoritățile le vor ignora cerințele de majorare a salariilor.

Fluxul de știri
0