Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În jumătate de an, moldovenii au vorbit la telefonul mobil 3 miliarde de minute

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaМобильный телефон
Мобильный телефон - Sputnik Moldova
Abonare
Traficul de voce în rețeaua de telefonie mobilă a crescut cu 2,2%.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Datele statistice despre evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobile arată că în prima jumătate a anului piaţa respectivă a continuat să fie marcată de creşterea ascendentă a traficului de voce, pe fundalul unei creşteri uşoare a veniturilor din vânzarea acestor servicii. Volumul total al traficului în reţelele mobile a sporit, faţă de perioada respectivă a anului 2014, cu circa 5% şi a depăşit cifra de 3,1 miliarde de minute, iar vânzările serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 2,2% şi au însumat circa 1 miliard 731 de milioane de lei.

 

Conform datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de la cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile, traficul mediu lunar per utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a crescut, în raport cu situaţia din primul semestru al anului trecut, cu 8,9%.

 

Sporirea volumului de trafic a constituit factorul principal al creșterii cu 2,2% a volumului total al veniturilor obținute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă.

 

Veniturile SA “Moldtelecom” provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă au scăzut cu 1,1% şi au însumat peste 62,6 milioane de lei.

 

În prima jumătate a anului, numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut, faţă de finalul anului 2014, cu 3,6 mii (-0,1%) și a alcătuit peste 4 milioane 369,6 mii. Diminuarea ușoară a numărului de utilizatori a fost cauzată, în principal, de renunţarea unei părţi a consumatorilor de servicii de telefonie mobilă la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor, în legătură cu încheierea perioadelor promoţionale ale serviciilor lansate de aceşti furnizori.

 

În perioada de referinţă, poziţiile celor trei furnizori de comunicaţii mobile pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă nu au suferit schimbări notabile. Cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 68,9% – era deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” deţineau cote de piaţă de 27,5% şi, respectiv, 3,6%.

 

Fluxul de știri
0