Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proprietăţi de stat în valoare de peste un miliard, scoase la vânzare în Moldova

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaАукцион
Аукцион - Sputnik Moldova
Abonare
Surse de la Ministerul Economiei au subliniat că privatizarea unor obiecte din proprietatea statului urmăreşte reducerea participării statului în companii, atragerea de investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor, crearea noilor locuri de muncă şi suplinirea bugetului.

CHIŞINĂU, 1 sept – Sputnik. Agenţia proprietăţii publice a anunţat o nouă rundă de privatizare a patrimoniului de stat, în cadrul căreia la 16 septembrie curent vor fi scoase la vânzare active ale statului în valoare de peste un miliard de lei, potrivit informaţiei prezentate de Ministerul Economiei.

Pentru data de 6 octombrie curent este planificată o licitaţie cu strigare, la care ar urma să fie propuse spre vânzare 12 obiecte proprietate de stat, la un preţ de start de 34,937 de milioane de lei, în particular fiind vorba despre 6 obiecte de construcţii nefinisate, 2 unităţi de complexe patrimoniale şi 2 imobile.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul a obţinut 56 milioane de lei din privatizarea a două societăţi

Din 28 august şi până la 7 octombrie sunt preconizate concursuri investiţionale pentru privatizarea proprietăţii publice.

În cadrul concursului investiţional, vor fi scoase la vânzare cinematografele din Făleşti şi Leova, cu preţul de start de 1,25 de milioane de lei. Tranzacţiile respective sunt condiţionate prin faptul că investitorii vor investi în obiectele respective nu mai puţin de 2,7 milioane de lei pe parcursul primilor trei ani.

De asemenea, în cadrul unui concurs comercial, autorităţile intenţionează să cedeze pachetele de acţiuni deţinute într-o societate comercială, în 18 întreprinderi de stat de diferit profil (complexe patrimoniale unice), precum şi să vândă un imobil. Valoarea totală a proprietăţilor de stat propuse spre vânzare în cadrul concursului comercial constituie 743,35 de milioane de lei.

În perioada 12 – 16 octombrie, la Bursa de valori a ţării sunt planificate licitaţii cu strigare pentru înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat în 28 de societăţi pe acţiuni, la un preţ iniţial de 231,188 de milioane de lei.

Responsabili de la Ministerul Economiei au precizat că privatizarea unor obiecte din proprietatea statului urmăreşte reducerea participării statului în companii, atragerea de investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor, crearea noilor locuri de muncă şi suplinirea bugetului.

Potrivit legislaţiei cu privire la bugetul de stat, din fiecare tranzacţie de privatizare statul va încasa 1 la sută din valoarea acestor tranzacţii.

În primăvara anului curent, Agenţia proprietăţii publice a mai organizat o rundă de privatizare a unor active de stat. Atunci au fost scoase la vânzare 55 de obiecte ce aparţineau statului.

Fluxul de știri
0