Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Din 1 septembrie, rubla rusească va fi principala valută în RPL

© Sputnik / Александр Демьянчук / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры США и России
Денежные купюры США и России - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful Consiliului de miniştri al autoproclamatei Republici Populare Lugansk a explicat că această măsură este condiţionată de blocada economică din partea Kievului.

Chişinău, 1 sept — Sputnik. Din 1 septembrie. valuta principală în autoproclamata Republică Populară Lugansk va fi rubla rusească.

Decizia a fost luată de Consiliul de Miniştri al RPL la 18 august. Şeful Consiliului de Miniştri al republicii, Ghenadie Ţâpkalov a explicat anterior că această măsură este legată de blocada economică din partea Kievului. Potrivit lui, sistemul multivalutar al RPL rămâne funcţional, în circulaţie fiind utilizate rubla, hrivna, dolarul şi euro, însă calcule de bază şi referinţa se vor face în raport cu rubla.

Salariile, pensiile şi ajutoarele sociale vor fi achitate în ruble, fără vreo legătură cu hrivna.

Potrivit datelor Centrului de Cercetări Sociologice „Statutul Special”, peste 52% dintre cetăţenii RPL sunt de acord cu faptul că rubla trebuie să devină principala valută a Republicii. Cercetarea a arătat că 63,3% dintre cei intervievaţi folosesc anume rubla la achitările în reţelele comerciale.
Cota rublei pe piaţa valutară a RPL a constituit în luna august circa 85 la sută.

Fluxul de știri
0