Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Aurul negru” distruge lacul Beleu

© SputnikДобыча, Днестр
Добыча, Днестр - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologiștii independenți sunt unanimi: extracția petrolului, chiar și infimă la nivel de țară, a influențat catastrofal ecosistemul lacului relict Beleu, mai ales că „Prutul de jos” rămâne a fi ca și până acum cea mai săracă dintre cele patru rezervații naturale ale Moldovei, iar de pe urma extracției „aurului negru” aceasta nu se alege cu nimic.

Există o opinie întemeiată că este greu să-i uimești cu ceva pe jurnaliști. Practic, este imposibil. Acesta-i specificul profesiei: trebuie să asimilezi zilnic un flux enorm de informații. Dar s-a întâmplat totuşi ceva care te face să te îndoieşti de propria imperturbabilitate profesională.

Judecați și singuri: abia nu demult te indignai că în România companii americane au început exploatarea gazelor de șist chiar în zonele cele mai nesigure din punct de vedere seismic, în apropiere de Vrancea (destul de aproape de hotarele Moldovei). Și, bineînțeles, te-ai bucurat că oamenii de la fața locului au pus capăt „fracturării straturilor terestre”, ieșind în stradă pentru a protesta împotriva unui asemenea vandalism. Și când colo, afli și Moldova este în acest sens cu „pufușor pe botișor”.

Și încă în cel mai șocant mod. Mai pe scurt, la noi se extrage petrol și gaze. Tot la sud și tot în apropiere de hotarul cu România, nu departe de epicentrele tradiționale ale cutremurelor, doar că nu acesta este clenciul principal.

Cum v-ar plăcea, bunăoară, dacă ați avea un cocostârc ce și-a făcut cuibul pe acoperișul casei voastre, dacă ați fi îmblânzit niște veverițe care vin să se zbenguie pe brăduțul din curtea voastră, dacă ați avea grijă de niște peștișori din iazul pe care l-ați improvizat alături, iar vecinul care stă la doi pași de „rezervația” pe care ați creat-o cu propriile puteri, ar începe să foreze zilnic pământul pentru comunicațiile sale subterane? Și ar ține-o tot așa 10 ani la rând. Ce s-ar întâmpla cu acel cocostârc, cu acele veverițe? Ca să nu mai vorbim de sărmanii peștișori…

Yankeii au ajuns cam departe

…Pe teritoriul Moldovei există doar un singur loc natural care și-a păstrat parţial ecologia relictă: lacul Beleu de la Cahul, în apropiere de lunca Prutului. Nu e de glumă, acest bazin acvatic are 6 mii de ani! Probabil că o să vă mire mult faptul că, ghidate de instinctul primar, străbătând zeci de mii de kilometri, păsări naive sosesc aici an de an tocmai de pe continentul african, ca să-și scoată pui. Bâtlani, pelicani, lișițe – 192 specii de păsări!

Începutul a fost frumos şi în ritm alert: la 23 aprilie 1991, în scopul ocrotirii și studierii florei și faunei din lunca Prutului și de pe lacul Beleu, pentru reproducerea speciilor vegetale și animale pe cale de dispariție, a fost instituită prin hotărâre de Guvern rezervația științifică „Prutul de jos”. Însă la doar 4 ani după acest eveniment, a fost aprobat prin hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 7.09. 1995 un acord concesional cu o companie americană – „Redeco LTD”.

Și omniprezenţii „yankeii” au început explorarea hidrocarburilor în apropierea satului Văleni care face parte din rezervația „Prutul de jos”. Acesta a fost însă doar începutul. La 25 iulie 2002, Parlamentul RM a adoptat o rectificare la Legea „Cu privire la fondul zonelor naturale protejate de stat”, dând undă verde companiei „Redeco” pentru exploatări petroliere! Ce-i drept, în 2007 drepturile petroliștilor de peste ocean au trecut la compania locală „Valiexchimp”, proprietarul rețelei republicane de stații de alimentare și depozite petroliere, însă acest lucru nu a ameliorat deloc situația. Acum pe teritoriul „Prutului de jos” se există nici mai mult, nici mai puțin de 21 de sonde de petrol, dintre care doar 18 sunt funcționale. Lunar, din acestea se extrag circa o mie de tone de petrol și 10 – 12 mii de metri cubi de gaze naturale.

Ecologiștii independenți sunt unanimi: chiar și o astfel de extracție de petrol, infimă la nivel de ţară, a influențat catastrofal asupra ecosistemului lacului relict Beleu. Unde mai pui că „Prutul de jos” rămâne în continuare cea mai săracă rezervație dintre cele patru pe care le are Moldova, iar din extragerea "aurului negru" nu are nimic de câștigat. Niciun fel de "şperţ" pentru restabilire și reincarnare. Într-un cuvânt, numai lăcomie și barbarie stupidă.

Ați vrut cum e mai bine?

Acum, în anul 2015, termenul concesiunii petroliere a expirat. Să zicem că venitul obţinut din acest petrol, precum și petrolul ca atare — extras în cantități mizere  comparativ cu prejudiciul cauzat — este suficient pentru necesitățile locale (dar și pentru ale cuiva de la Chișinău?). Iar asta explică totul. Iată de ce specialiștii sunt siguri că acordul dintre concedent — în persoana statului — și concesionarul „Valiexchimp” va fi prelungit.

Dar deja nu este vorba doar de petrol. Exemplul prost este molipsitor.

Văzând că de la natură se poate și trebuie luat totul, ceea ce și fac „tovarășii mai mari”, oamenii din satele Slobozia mare și Văleni, pe ale căror teritorii se află lacul Beleu, au evaluat situația în felul lor. Braconierii se înmulțesc aici ca ciupercile după ploaie: au fost confiscați 2.240 de metri de plasă, au fost oprite câteva cazuri de tăiere ilicită a copacilor din pădure, iar 120 de săteni au fost avertizați în scris.

Ecologiștii șocați își mai amintesc și astăzi cum, odată, unul dintre localnici s-a apropiat cu luntrea de habitatul unor păsări luate sub ocrotirea statului și, scoțând din cuiburi puișorii neajutorați, i-a adus acasă pentru… friptură.

 

Fluxul de știri
0