Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Hollande a decorat pasagerii care au imobilizat atacatorul în trenul Thalys

© Sputnik / Александр Поляков / Accesați arhiva multimediaОрдена Почетного Легиона
Ордена Почетного Легиона - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele francez a decorat cu Ordinul legiunii de Onoare trei cetăţeni americani şi unui britanic, care au imobilizat o persoană ce a deschis focul în trenul rapid Thalys de pe cursa Amsterdam-Paris. Cetăţenii francezi care au ajutat la imobilizare îşi vor primi distincţiile mai târziu.

CHIŞINĂU, 24 aug — Sputnik. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a înmânat luni, în cadrul unei ceremonii oficiale, însemne de ofiţer al Ordinului Legiunii de Onoare (cea mai înaltă distincţie a Republicii Franceze) pentru trei cetăţeni ai SUA şi unui britanic, care au imobilizat un terorist, care a deschis focul în trenul Thalys.

„Iată ei, patru oameni care… au ajutat alţi oameni, pentru a salva alte vieţi. Doar în acest tren, Thalys, se aflau peste cinci sute de pasageri. Răufăcătorul intenţiona să întreprindă un atac terorist. Avea suficiente arme şi muniţii pentru un adevărat masacru, pe care l-ar fi comis dacă aceşti oameni nu la-r fi oprit, riscându-şi viaţa”, a spus preşedintele francez în timpul ceremoniei, transmise de postul TV France 24.

Potrivit lui Hollande, toţi cei patru au demonstrat că „avem puterea de a ne opune terorii”. „Aţi dat o lecţie de curaj, voinţă şi speranţă”, a spus el.

Teroristul a deschis vineri focul dintr-o armă automată în tren rapid Thalys, de pe cursa Amsterdam-Paris prin Bruxelles. Trei persoane au avut de suferit. Atacatorul a fost oprit de pasageri printre care erau şi doi militari americani, unul dintre ei fiind rănit de o împuşcătură, iar cel de-al doilea — cu cuţitul. Potrivit publicaţiei belgiene Libre Belgique, bărbatul a urcat în tren la Bruxelles, iar focul l-a deschis după traversarea frontierei Franţei.

Fluxul de știri
0