CHIŞINĂU, 22 august – Sputnik Moldova. Procedura instituită de fosta echipă ministerială consfinţea un sistem de selectare bazat pe merit, pe când acum se încearcă crearea unor circumstanţe în care directorii ar putea fi supuşi diferitelor presiuni, a declarat şeful Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie
Ministerului propune excluderea prevederii care stabilește că interimatul în instituțiile de învățământ general nu poate depăși 6 luni. Asta înseamnă că un director interimar poate gestiona instituția un timp nelimitat, fiind permanent ameninţat cu demiterea, deci – vulnerabil sub mai multe aspecte.
Totodată, Corina Fusu propune ca aspiranții la funcția de director de școală să nu mai prezinte la concurs certificatul care atestă standardul minim de competențe profesionale şi manageriale, eliberat de Inspectoratul Școlar Național, așa cum stabilește Regulamentul.
Arcadie Barbăroșie susține că această iniţiativă “de fapt, reinstaurează vechiul sistem în care numirile în aceste funcții erau făcute pe criterii de loialitate politică, loialitate personală”.
Pentru a afla reacția Ministerului Educației la aceste acuzații, am încercat să o contactăm telefonic pe Corina Fusu, care însă nu ne-a răspuns.
Barbăroșie a precizat că demersul societăţii civile vine în conformitate cu Legea privind transparența decizională.