Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Calitatea produselor agroalimentare autohtone pune semne de întrebare

© Sputnik / Мирослав РотарьFructe legume strada
Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Abonare
Centrului Național de Sănătate Publică constată că ele conţin cantităţi semnificative de nitrați şi pesticide.

CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Fructele și legumele comercializate în pieţele agroalimentare din Republica Moldova pot fi dăunătoare sănătății, chiar dacă vânzătorii dețin actele necesare care atestă calitatea lor. Constatarea aparține cercetătorilor din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP).

Aceștia au realizat mai multe cercetări în scopul evaluării riscului pentru sănătatea umană, asociat consumului legumelor și fructelor tratate cu preparate de uz fitosanitar, în parametrii reglementărilor elaborate și aprobate în Republica Moldova.

Astfel rezultatele studiului arată că produsele de pe tarabe au un conţinut de nitraţi şi pesticide mai mare decât norma admisă.

Pe de altă parte, comercianții susțin că produsele sunt ecologice şi nicidecum  nu pot fi dăunătoare pentru organism.

Maria Ciutac din satul Ratuș, raionul Criuleni, are acasă mai multe sere de legume și este sigură că produsele pe care le comercializează sunt sută la sută eco.

Femeia a spus pentru Sputnik Moldova, că își vine marfa în Piața Centrală din Chișinău de mai bine de 10 ani și nici un cumpărător nu s-a plâns de calitatea acesteia.

În urma testelor de laborator a legumelor şi fructelor comercializate în Piaţa Centrală, specialiștii CNSP au declarat că, deși produsele agricole au fost verificate de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi aprobate spre vânzare, în unele cazuri nivelul de nitraţi depăşea limita admisibilă.

Fluxul de știri
0