Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SUA şi Statele Unite ale Europei sau Noua Ordine Mondială

© Victor CiobanuVictor Ciobanu
Victor Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii negociază crearea unui posibil "NATO economic".

Mulţi au trecut cu vederea puţinele ştiri din mass-media moldovenească despre planificatul Parteneriat Comercial şi Investiţional Transatlantic (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), dar şi Acordul privind Comerţul cu Servicii (Trade in Services Agreement, TISA), care se negociază deja de doi ani între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Acest proiect, numit şi un „NATO Economic”, are drept scop angrenarea celor două economii prin eliminarea totală a tarifelor vamale existente, reducerea cu 25 la sută a barierelor non-tarifare şi multe alte prevederi cunoscute numai negociatorilor şi corporaţiilor internaţionale care, după cum afirmă analiştii, ar fii principalii beneficiari ai acordului TTIP, dar total necunoscute opiniei publice.

Redactorii site-ului WikiLeaks numesc acest acord drept „cel mai dorit secret al Europei” şi afirmă că încheierea acordului TTIP va avea impact asupra a 53 de ţări cu populaţia totală de 1,6 miliarde de persoane şi va influenţa două treimi din economia mondială.

Negociatorii acordului ţin în secret deocamdată conţinutul discuţiilor, probabil, pentru a evita apariţia unui val de nemulţumiri şi revolte în ţările europene, întrucât întreprinderile mici şi mijlocii de aici ar putea capitula în faţa giganţilor economici, în special a corporaţiilor transatlantice, chiar dacă pe alocuri au fost înregistrate proteste şi au fost adunate semnături împotriva „celei mai de proporţii tranzacţii”, dacă ar putea fi numită aşa. Nu întâmplător, acelaşi site WikiLeaks este gata să achite o recompensă în valoare de 100 de mii de euro pentru informaţia despre acordul planificat între UE şi SUA privind Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic (TTIP).

Potrivit unor studii şi prognoze ale experţilor, acest acord ar favoriza într-o măsură mai mare exporturile SUA în UE, decât viceversa, măsuri negociate de SUA în această perioadă de criză cu care se confruntă puterea mondială. Observăm că acest acord este un fel de colac de salvare pentru economia americană. Statele Unite vor reuşi să impună clauze favorabile sieşi şi corporaţiilor care conduc clasa politică de peste ocean, deoarece Uniunea Europeană şi întreaga birocraţie de la Bruxelles este vasală Washingtonului. Acest fapt este demonstrat şi de aplicarea sancţiunilor faţă de Federaţia Rusă la insistenţa părţii americane. Şi în această conjunctură, SUA şi-a promovat propriile interesele, având de câştigat pe plan economic şi financiar, lucru dovedit şi de creşterea valorii dolarului faţă de moneta unică europeană. Aşa cum în acest caz au avut de pierdut ţările Uniunii Europene, la fel se va întâmpla şi cu Parteneriatul Comercial şi Investiţional Transatlantic.

Sigur că este vorba despre o alianţă a Occidentului împotriva reconfigurării de forţe la Răsărit, prin alianţele UEEA, BRICS şi Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). Dar în toate aceste combinaţii au de pierdut economiile statelor suverane în parte, adică economiile naţionale şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Asistăm la construcţia unei Noi Ordini Mondiale, cel mai la îndemână exemplu fiind Uniunea Europeană care, odată cu fiecare nouă reformă politică, se transformă într-un supra-stat, despre care se discută tot mai des la reuniunile liderilor UE, şi anume Statele Unite ale Europei.

Iar Republica Moldova, fiind o ţară mică şi având drept cele mai importante bogăţii economice oamenii şi solul fertil, trebuie să-şi găsească calea de sine-stătător, prin cooperare cu alte uniuni economice, sau alianţe bilaterale, dar nicidecum să încerce marea cu degetul şi să se disperseze în economiile lumii. Este singura şansă de a rezista mişcărilor tectonice care urmăresc dispariţia statelor şi naţiunilor, dar şi omogenizarea culturilor, a stilului de viaţă, pentru asigurarea acelui fenomen pe care David Korten îl defineşte în titlul uneia dintre cărţile sale — „Corporaţiile conduc lumea”.

 

Fluxul de știri
0