Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va fi redusă oare în Moldova temperatura din apartamente?

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaRadiátor
Radiátor - Sputnik Moldova
Abonare
Creșterea probabilă a tarifelor la energia termică îi va face pe unii cetățeni să achite doar pentru încălzire circa 90% din veniturile lor.

 

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik, Olga Eliseeva. Pe fundalul majorării tarifelor la energia electrică și gazele naturale în Moldova este inevitabilă și majorarea prețurilor la alte mărfuri și servicii, inclusiv la energia termică.

Un cetățean al RM cu venituri medii va simți, fără doar și poate, aceste majorări, însă cel mai mult modificarea tarifelor se va răsfrânge asupra păturilor vulnerabile ale populației: pensionari, familii cu venituri mici ș. a. Experții bat alarma: conform calculelor, unii cetățeni vor plăti doar pentru agentul termic circa 90% din veniturile lor. Economiștii afirmă că autoritățile trebuie să găsească o ieșire din această situație și să compenseze majorarea tarifelor.  

„Dacă în Moldova nu vor fi majorate tarifele la energia termică, atunci, în condițiile majorării tarifelor la gaze, întreprinderea-furnizor SA „Termoelektrika” va fi nevoită să reducă temperatura agentului termic”, a declarat pentru „Sputnik” Serghei Ungureanu, expert în domeniul energeticii.

Aceasta înseamnă că temperatura minimal admisibilă în apartamentele conectate la sistemul centralizat de încălzite poate să fie redusă. Însă va fi aceasta o soluție? Și face oare pielea cât dubala, din punctul de vedere al consumatorului final? Pe lângă faptul că în apartamente va fi răcoare, ca să nu zicem chiar frig, nu se știe ce facturi va primi până la urmă consumatorul. Dacă agentul termic nu va fi destul de cald, va fi oare fierbinte apa de la baie? Iar dacă totuși tarifele vor fi majorate, ce va întreprinde în acest caz guvernul și au întocmit oare autoritățile un plan de acțiuni în acest sens? Întrebări există o sumedenie, iar cinovnicii tac mâlc.

Potrivit experților, ținând cont de faptul că prețul gazelor livrate de Rusia pentru Moldova s-a redus, ar fi logic ca prețul la gaze în RM să nu fie majorat măcar până în punctul când acesta ajunge la centralele termoelectrice.

Dacă nu se va proceda astfel, centralele termoelectrice vor solicita și ele majorarea tarifelor, ceea ce va fi logic.

Iuliana Bogușevschi, secretar de presă la întreprinderea SA „Termoelektrika”, a comunicat că deocamdată întreprinderea respectivă nu a înaintat o cerere la ANRE pentru majorarea tarifelor.

Anatol Barbei, secretar de presă la ANRE, a confirmat pentru „Sputnik” că  SA „Termoelektrika” încă nu a prezentat toate actele necesare.

La momentul de față ANRE se ocupă de reexaminarea tarifelor la gaze.

 

 

Fluxul de știri
0