Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Romii din Moldova l-au invitat pe Nicolai Slicenko să ne viziteze țara

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaНиколай Сличенко
Николай Сличенко - Sputnik Moldova
Abonare
Artistul Poporului din URSSб Nicolai Slicenkoб a promis că va reflecta asupra invitației romilor din Moldova de a ne vizita țara.

 

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik, Andrei Petrik. Romii din RM l-au poftit în vizită pe artistul poporului din URSS Nocolai Slicenko. Renumitul actor și cântăreț a promis că se va gândi asupra acestei vizite, menționând că dacă îi va permite sănătatea, va veni numaidecât în Moldova, i-a comunicat corespondentului agenției „Sputnik” Nicolai Rădiță, președintele Centrului Național al Romilor.

Potrivit acestuia, romii din RM visează să fondeze un centru cultural propriu, iar drept etalon pentru ei le servește renumitul teatru „Romăn”. Mulți actori ai acestui teatru au devenit staruri ale cinematografiei sovietice, numele lor fiind înscrise cu litere de aur în letopisețul cultural al romilor din fosta URSS.

„Acolo au activat artiști ca Lialia Ciornaia și același Nicolai Slicenko care s-au produs în cunoscutul film „Nuntă în Malinovka”. Dorim și noi să avem un astfel de teatru, deoarece acolo se montau piese minunate, scrise de diferiţi autori, chiar și de marele Aleksandr Pușkin, ce reflectau viața acestei etnii”, a spus Rădiță.

El a menționat că astăzi nu are cine reprezenta dansurile și muzica romilor din Moldova, deși societățile culturale de la noi sunt deseori invitate să ne reprezinte pe arena internațională. La noi există numai un singur colectiv care interpretează muzică țigănească stilizată în ritmuri moderne, iar clasicul dans „țigăncușa” nu mai are cine să-l interpreteze.

Baronul romilor din Moldova, Artur Cerari, consideră că de vină sunt problemele financiare și lipsa unui sprijin din partea statului. El este de părerea că inițiativa trebuie să vină de la Ministerul Culturii și că ar fi normal ca guvernul și președintele să aprobe ideea fondării unui astfel de teatru.

Delegația din Moldova în frunte cu Artur Cerari va participa la Forumul internațional al romilor care va avea loc pe 15 august la Riga.

 

Fluxul de știri
0