Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kârgâstanul va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Euro-Asiatice

© Sputnik / Tabyldy KadyrbekovHranice Kazachstánu a Kyrgyzstánu
Hranice Kazachstánu a Kyrgyzstánu - Sputnik Moldova
Abonare
Din momentul intrării în vigoare a acordului privind aderarea Kârgâstanului la Uniunea Economică Euro-Asiatică (UEEA), este anulat controlul vamal de-a lungul frontierei kârgâzo-kazahe.

CHIŞINĂU, 12 aug — Sputnik. Kârgâstanul va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Economice Euro-Asiatice, va fi anulat controlul vamal la frontiera Kârgâstanului cu celelalte ţări ale uniunii, iar cetăţenii din Kârgâstan care vor merge în aceste ţări în scopuri de muncă  nu vor mai fi numiţi „lucrători migranţi”, informează Sputnik Moldova, cu referire la Ria Novosti.

Acordul de aderare a Kârgâstanului la UEEA a fost semnat în decembrie 2014, la şedinţa Consiliului Economic Superior Euro-Asiatic de la Moscova. Kârgâstanul a finalizat la 22 mai ratificarea acordurilor internaţionale de aderare a ţării la UEEA şi toate procedurile interne de aderare au fost finalizate în toate ţările membre ale uniunii.

Potrivit deciziei Consiliului Economic Euro-Asiatic, din momentul intrării în vigoare a acordului de aderare al Kârgâstanului la UEEA, se anulează controlul vamal de-a lungul întregii frontiere kârgâzo-kazahe. „Ceremonia cu ocazia anulării controlului la frontieră pe sectorul kârgâzo-kazah va avea loc în dimineaţa zilei de 12 august. Aceasta va fi deschisă de preşedintele Kârgâstanului, Almazbek Atambaev şi preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev în regim unei teleconferinţe”, a anunţat serviciul de presă al guvernului gârgâz.

În Kârgâstan va începe să fie aplicat, de asemenea, tariful vamal unic şi nomenclatorul unic de mărfuri a activităţii economice externe a UEEA, dar şi cerinţe unice privind producţia, stabilite de regulamentele tehnice ale Uniunii Vamale: documentele care confirmă securitatea producţiei vor fi de model unic şi vor fi recunoscute în fiecare stat unional.

Fluxul de știri
0