Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Captură „istorică” de heroină la frontiera Moldovei. Suntem ţară de tranzit

© Serviciul Vamal al Republicii MoldovaCptură de heroină la frontiera Moldovei
Cptură de heroină la frontiera Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Vamal, este vorba despre cea mai mare captură de substanţe narcotice la frontiera Republicii Moldova. O cantitate mai mare – peste 60 de kilograme – a fost depistată acum trei ani, dar nu la frontieră ci pe teritoriul ţării.

CHIŞINĂU, 12 aug – Sputnik. Datorită faptului că au aplicat unităţi de tehnică modernă avansată, colaboratorii Serviciului Vamal, care au cooperat cu reprezentanţii altor structuri de drept, au reuşit să contracareze o tentativă de trecere prin punctul de ieşire din ţară Giurgiuleşti-Galaţi a unei cantităţi de 136,5 de kilograme de heroină. Despre aceasta au anunţat miercuri reprezentanţii Serviciului Vamal şi ai Procuraturii în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele 136,5 kilograme de heroină au fost depistate la 9 august curent, în punctul de frontieră Giurgiuleşti, pe direcţia ieşirii din ţară. Drogul era transportat într-un camion cu remorcă frigorifică, care, potrivit documentelor, era încărcat cu teracotă. Reprezenttanţii autorităţii vamale au subliniat că mijlocul de transport urma un itinerar straniu, care a trezit suspiciune şi astfel a fost luată decizia verificării acestuia cu ajutorul unui scanner. În rezultatul examinării în construcţia autocamionului au fost depistate locuri suspecte. Astfel, responsabilii de la frontieră au extras din mijlocul de transport respectiv 253 de pachete din celofan, ce au fost tratate cu praf de piper, pentru a nu fi depistate cu ajutorul câinilor.

La volanul mijlocului de transport se afla un cetăţean al Bulgariei, care vorbeşte limba română şi este stabilit cu traiul în Grecia. Acesta, potrivit informaţiilor organelor de drept din Republica Moldova, ar fi membru al unui grup criminal transnaţional, specializat în transportarea şi comercializarea ilegală a drogurilor. Sarcina lui era să asigure transportarea substanţelor narcotice, ce proveneau din Turcia, de pe teritoriul Ucrainei până în Bulgaria, iar Republica Moldova, în acest itinerar, avea calitatea de ţară de tranzit. Destinaţia capturii de heroină era „piaţa neagră” din Europa, unde valoarea totală a acestei cantităţi depăşeşte suma de 20 de milioane de euro, iar un gram de această substanţă se vinde cu circa 150 de euro.

Potrivit Procuraturii, şoferul a fost reţinut pentru 72 de ore, iar instanţa urmează se pronunţe asupra arestării acestuia. Procurorii au cerut arest pentru 30 de zile. Până la ora actuală şoferul reţinut a refuzat să facă declaraţii, folosindu-se de drepturile sale procesuale. Alte informaţii despre membrii grupării criminale reprezentanţii Procuraturii au spus că nu vor oferi, pentru a nu prejudicia mersul anchetei.

Pentru contrabanda cu substanţe narcotice în proporţii deosebit de mari, cum califică acest caz procurorii din Moldova, legea penală a ţării prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 până la 10 ani.

 

Fluxul de știri
0