Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii experţi contestă oportunitatea „Pachetului agricol”

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Accesați arhiva multimediaPiersici, agricultura
Piersici, agricultura - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Eficienţa „Pachetului agricol”’, votat recent de Parlament, este pusă la îndoială de experţii IPRE.

CHIŞINĂU, 10 aug – Sputnik. Potrivit experţilor în economie de la Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, pachetul de legi prezentat ca o măsură de sprijin pentru agricultură, în realitate nu le va oferi nimic fermierilor. Pe de altă parte, aceştia susţin că statul va fi în pierdere din cauza implementării legilor respective. Principalele obiecţii ale acestor experţi faţă de „Pachetul agricol” sunt caracterul populist, dar şi faptul că legile respective ar încălca principiile economiei de piaţă. Mai mult, măsurile adoptate chiar ar veni în contradicţie cu realităţii economice din ţară.

Cei de la IPRE subliniază că statul ar putea să piardă, estimativ, mai mult de 200 de milioane de lei în următorii trei ani.

Potrivit aceleiaşi instituţii, „Pachetului agricol” ar distorsiona piaţă serviciilor financiare, iar băncile vor ajunge să renunţe în totalitate la finanţarea agricultorilor.

Soluţiile de alternativă asupra cărora insistă IPRE sunt crearea unui fond de garanţie pentru agricultori, subvenţionarea directă acordată pentru achitarea dobânzilor de către acei agricultori care iau credite pentru sisteme de irigare, dar şi aplicarea programelor în vigoare în acest domeniu.

Fluxul de știri
0